Den smaklösa familjen tar plats
Den 31 oktober är det Halloween och de stora pumporna åker fram. Men så här års är det högsäsong för hela familjen gurka. Den som även pumporna tillhör. Familjen har frodiga frukter med djärva snitt fast de är märkvärdigt milda i smaken.
Foto: Rolf Hamilton
Det flotta familjenamnet stavas Cucurbitaceae, men blir i översättning det mer simpelklingande Gurkväxter. Släktband har man från världens alla hörn, herr gurka kommer visst ursprungligen från Indien, fru pumpa från de amerikanska kontinenterna.
Nog kan man se släktdrag. Men det är inte alltid de närmast stående som påminner mest om varandra. Squashen och gurkan har den långsmala formen gemensamt, men squashen är närmare släkt med pumpan och gurkan med melonen.
I indiansamhällena var särskilt pumporna utomordentligt viktig föda, långt innan världsomseglare och upptäcktsresande tog dem till Europa. Det berättar akademiträdgårdsmästare Bo Willmer, som själv är förtjust i denna familj. Nuförtiden kan vi glädjas åt att ha dem invandrade också till den höga nord.
Elsie Johansson är entusiastisk trädgårdsodlare av prisbelönta jättepumpor. Häpnadsväckande 101 kilo vägde hennes bidrag till den årliga Trädgårdsdagen i Enköping.
- Man börjar hösten före, med att gräva en stor grop. Den preparerar man med allt möjligt: ruttna äpplen, skräpfisk, gödsel, som blandas och täcks med jord. Så får det ligga till våren. Plantorna driver man upp inomhus och placerar ut på högen när det blivit frostfritt, berättar hon.
Det är inte dessa giganter hon väljer att ta med in för matlagning. Nej, själv gillar hon gula, fasta, runda. Eller varför inte de mer avlånga gröna matpumporna?
Svenskodlade gurkor är kanske vardagsmat och squash har en och annan hobbyodlare givit sig på. Men också melon går "i princip" att få frukt av i uppländsk mylla, lovar Bo Willmer.
- Då måste man nog handpollinera, och växthus gör det absolut lättare.
I övrigt vill gurkväxterna ha mycket vatten och näring, och helst en god sommar.
- I år var den förryckt med slagregn och stormar. Annars är de här växterna inte något särskilt svårodlade. De är, liksom solrosor, väldigt bra barnväxter, de växer mycket och snabbt.
Då var vi där igen: en lättillgänglig, inte alldeles förfinad familj. Barnvänligt i matväg brukar väl betyda svag i smaken. Men svartmålningen av en hel familj som smaklös tänker Bo Willmer inte låta stå oemotsagd:
- Jag håller inte med! De har sin tjusning, särskilt i kombination med annat. Och vaddå - potatis kan också smaka väldigt lite. Gurkor har sin smak och om de odlas i vanlig jord med riktigt hästgödsel får de fram sin matiga fina smak. Det finns finsmakare som påstår att man kan finna nötsmak i vissa pumpasorter.
Också Elsie Johansson ställer sig till gurkfamiljens försvar:
- De är otroligt fina grönsaker, och så gott det är! Med pumpa blir det dessutom vacker färg på maten.
Så sätt den smaklösa släktingen i välkryddat sällskap och låt den blomma upp. Gott umgänge kan liva upp de flesta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!