Den perfekta kakan
Lite mer smör, lite mindre socker, kanske något kortare tid i ugnen? Malin Holm gör gladeligen samma kaka om och om igen tills den blir så bra som möjligt.
Foto: Patrik Lundin
Men hon som har gjort dem är inte konditor eller bagare, utan bara hängiven. Malin Holm beskriver sig själv som något av en perfektionist. De kakor och tårtor som hon gör, bakar hon så många gånger som krävs för att de ska bli helt perfekta.
Hon är deltid föräldraledig med Milton och Milly-Lee, och det blir en och annan fikaträff hemma i huset i Marielund tillsammans med lediga kompisar och deras barn. Dessa träffar blir bra tillfällen till att baka om eller baka nytt.
- Den här chokladkakan, till exempel, den har jag hållit på med ganska länge och nu börjar jag så smått tröttna på den.
En av hennes vänner beskriver den bakande Malin Holm som en som har koll på exakt vilken minut man ska ta ut kakan ur ugnen för att få den perfekt. Själv säger hon att det är cirkatider som gäller även för henne.
- Det är stickan som får avgöra. Ibland kan det vara 23 minuter som krävs, ibland 22. Ofta är det hälften av den tid som brukar anges i recepten, om man vill ha det lite krämigt och kladdigt snarare än torrt, säger hon.
Det var när Malin Holm var föräldraledig med första barnet som hon började baka. Tidigare upplevde hon inte att hon hann på grund av jobbet, och hennes kreativitet hamnade lite i träda. Men nu får den chansen att blomma igen. Inspiration till bakandet får hon "från allt som pågår runt omkring", färger och former, konditorier och kaféer.
- Den amerikanska bakverkskulturen fascinerar mig med alla färger och dekorationer, men ofta är det snyggare än gott, en torr sockerkaksdeg med sockersmet över.
Intressena färg, form och att baka skulle hon mycket väl kunna tänka sig att förena i ett yrke.
- Jag drömmer ju som alla andra om att öppna ett kafé. Då skulle fokus ligga på både smak och utseende hos bakverken. Men kanske senare i livet, säger Malin Holm och skär upp en bit av tårtan vid namn Hallontriumf.
ÄPPLE- OCH KANELKLADDKAKA MED LINGON
Kaka:
3 dl socker
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 msk kanel
3 msk vaniljsocker
2 ägg
125 g smör (smält)
1 äpple
0,5 dl lingon
Blanda ihop ingredienserna. Häll smeten i springform (form med löstagbar botten). Fördela nästan alla lingon över kakan. Skär äpplen i tunna skivor. Grädda i 30-35 min på nedersta falsen i 175 grader.
Variant 1: öppna ugnen efter 20 min och dekorera med äppelskivorna (kladdigare kaka). Fortsätt sedan grädda tiden ut.
Variant 2: grädda äppelskivorna bredvid kakan i en separat ugnsform och lägg ovanpå kakan vid servering (segare kaka).
Dekor:
1 nypa kanel
lingon
Pudra med kanel över kanterna för lite gyllene färg. Dekorera kakan avslutningsvis med de resterande lingonen. Serveras gärna kall med vispgrädde.
THE EMMANUEL CAKE
(namngiven efter en pojke som tycker väldigt mycket om kakan)
Kaka:
50 g smör (smält)
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
Blanda torrvarorna. Smält smör. El-vispa ägg och socker. Blanda ihop och tillsätt smöret och mjölken. Vispa slät med elvisp och häll i en springform. Grädda i 180 grader på nedersta falsen i 25-30 minuter. Provstick kakan efter 25 min för att ha kontroll över hur lång tid som är kvar. Den ska ut i rätt ögonblick. Absolut inte torr sticka, inte smetig heller, ytterst lite kladdig, mest fuktig men helst sekunderna däremellan. Då är den perfekt. Låt svalna.
Topping:
125 g smör
4 msk vaniljsocker
1 dl matlagningsgrädde
1 nypa potatismjöl
Koka ihop toppingen i några minuter tills den tjocknar. Dra av från värmen och vispa runt potatismjölet. Låt svalna. Bred ut över kakan. Avsluta med att sikta kakao över toppingen.
Tips! För lata dagar går det utmärkt att använda Kungsörnens chokladkakamix som grundrecept men kom ihåg att grädda endast i 25-30 min enligt anvisningarna ovan.
HALLONTRIUMF MED SMÖRVANILJKRÄM
Tårta:
50 g smör (smält)
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
Blanda torrvarorna. Smält smör. El-vispa ägg och socker. Blanda ihop och tillsätt smöret och mjölken. Vispa slät med elvisp och häll i en springform. Grädda i 180 grader på nedersta falsen i 25-30 minuter. Provstick kakan efter 25 min för att ha kontroll över hur lång tid som är kvar.
Fyllning 1:
125 g smör
0,5 dl vaniljsocker
1 dl mjölk
Koka ihop fyllningen i några minuter tills den tjocknat till något. Skär upp kakan i två delar (en bottendel och en ovandel) och häll fyllningen över bottendelen. Fyllningen skall försvinna ner i kakan.
Fyllning 2:
200 g frysta hallon (tinade)
2,5 dl grädde (vispad)
Vispa grädden hårt. Rör ner hälften av hallonen och vispa tills grädden är helt rosa. Bred ut resterande hallon över smörvanlijkrämen på bottendelen och bred sedan på ett tjockt lager med hallongrädden.
Dekor:
150 g frysta hallon (tinade)
2,5 dl grädde (vispad)
hallon för dekoration (färska)
vit choklad
Lägg på ovandelen på kakan och klä hela tårtan med rosa hallongrädde (gör på samma sätt som fyllning 2). Dekorera med färska hallon och vit choklad i valfri form, t ex nedsmält till figurer.
Tips! Receptet är en enkeltårta. Det går utmärkt att göra en hög variant (enligt bilden) genom att göra dubbelbottnar. Fyll båda bottnarna med smörvaniljkräm och hallon, lägg på ovandelarna. Bind samman båda kakorna med ett rejält mittenlager av hallongrädde.
FYRA SMÅ KNEP
1. I stället för ströbröd använder Malin Holm alltid idealmjöl. Kakan blir slätare för garnering och får godare kanter. Ibland använder hon kokos för lite extra smak, t ex till morotskaka.
2. I matlagning är det bra att tillsätta lite socker och med bakning kan det vara gott att balansera det söta med en nypa salt.
3. Malin Holm tar alltid mycket mer vaniljsocker än vad som står i recepten!
4. Hon ställer alltid klockan på halva gräddningstiden för att ha kontroll över kakan och kunna ta ut den i rätt minut, efter att ha kontrollerat med sticka då och då. Ugnar värmer så olika.
1. I stället för ströbröd använder Malin Holm alltid idealmjöl. Kakan blir slätare för garnering och får godare kanter. Ibland använder hon kokos för lite extra smak, t ex till morotskaka.
2. I matlagning är det bra att tillsätta lite socker och med bakning kan det vara gott att balansera det söta med en nypa salt.
3. Malin Holm tar alltid mycket mer vaniljsocker än vad som står i recepten!
4. Hon ställer alltid klockan på halva gräddningstiden för att ha kontroll över kakan och kunna ta ut den i rätt minut, efter att ha kontrollerat med sticka då och då. Ugnar värmer så olika.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!