Den feta guiden
Transfetter, mättade fetter, härdadae eller delvis härdade. Det finns en djungel av fetter därute. En massa begrepp förvirrar samtidigt som nya rön står mot gamla. En fettguide minskar risken att gå vilse. Professor Åke Bruce på Livsmedelsverket svarar på fettfrågor.
Liselotte Forslin lagar klassiska recept som Caesarsallad och drar ner ordenligt på fettet.
Foto: Hans E Ericson
några kilo är, det en bra metod att äta mindre fett?
— Ja, det är ett sätt. Men det första man bör göra är att öka den fysiska aktiviteten. Och därefter minska den totala mängden av energi som man stoppar i sig, säger Åke Bruce, professor vid Livsmedelsverket.
Olika dieter baseras på att man drar ner på olika saker. Är det bättre att minska på kolhydrater än på fettet?
— Nej, det är summan av energi som spelar roll. Inte om man minskar på just fettet eller till exempel på kolhydraterna. Men det lättaste sättet är att ta bort en del av fettet och de tomma kalorierna som finns i bland annat socker, läsk och
godis.
Gäller det här för alla?
— Ja, i teorin. Men i verkligheten är det många som har svårt att göra just detta.
Vad är mest kruxigt för den som vill gå ner några kilon?
— Problemet är att hålla den nya vikten på sikt. Det har visat sig vara lättare att lyckas om man går ner måttligt, kring ett två kilon i månaden och inte mer.
Kan man generellt säga att det är bra att minska på intaget av fett?
— Ja, här i landet riskerar ingen att få brist på livsnödvändiga fettsyror.
I dag står fettet för cirka 34 procent av den totala energin som vi äter. Hur mycket ska vi minska?
— Vi bör minska till 30 procent.
Och hur mycket är 30 procent?
— Om du tänker att en vuxen bör äta mellan 2 000 och 2 400 kilokalorier per dag och räknar om till 30 procent så blir det mellan 600 till 800 kilokalorier.
Nu har det kommit nya rön om att mättade fetter inte är så skadligt som man ansåg förut. Är det dags att kassera den gamla sanningen om att omättade fetter skulle vara nyttigare än mättade?
— Nej, det är ännu oklart om det är det mättade fettet eller om det är andra komponenter i de undersökta livsmedlen som har gett effekter.
Så fortfarande gäller att vi bör
minska på det mättade fettet för
att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar?
— Ja, det mättade fettet bör vara högst tio procent av vårt energiintag. Det är en minskning med en tredjedel mot vad vi får i oss i dag.
Och hur mycket är tio procent?
— Det innebär att 200—300 kilokalorier bör komma ifrån det mättade
fettet.
Numera pratas det om att transfetter kan vara skadliga att äta? Varför då?
— Det höjer det onda kolesterolet och sänker det goda.
Är det något som vi bör akta oss för?
— Transfetter är inget som borde ge skrämselhicka. De står för mindre än en procent av vårt energiintag. Men samtidigt har konsumenterna rätt att få veta vad livsmedlen innehåller. En diskussion om märkning av just transfetter pågår just nu i EU.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!