De lagar mat till Ramadan

Under muslimernas fastemånad Ramadan kretsar vardagen lite extra mycket kring maten. Många, men inte alla, fastar under dygnets ljusa timmar. På kvällen när solen gått ned bryts fastan och det serveras fler och festligare rätter än vanligt.

Masomeh Samady, projektledare PIK (projekt för invandrarkvinnor) lagar ramadanmat i ABF:s lokaler i Stenhagen.

Masomeh Samady, projektledare PIK (projekt för invandrarkvinnor) lagar ramadanmat i ABF:s lokaler i Stenhagen.

Foto:

Mat & dryck2007-09-27 00:01
Masoumeh Samady står i det lilla köket i Stenhagens föreningslokal och rör om i en stor gryta. Det är en matig soppa med grönsaker, ris, linser och köttfärs som ska serveras som förrätt när solen gått ned.
Runt långborden sitter folk och småpratar med varandra i väntan på att det ska mörkna. Borden har dukats med papperstallrikar och dekorerats. Trots att det dröjer ett par timmar innan fastan bryts, är de flesta rätter redan färdiga. Dadlar och små vita karameller gjorda på florsocker, vatten och rosvatten ligger i små skålar. På bordet står också bitar av fetaost och skålar fyllda med skurna rädisor, myntablad, persilja, gräslök och salladslök.

Masoumeh Samady har varit på plats sedan klockan åtta i morse för att förbereda kvällens måltid. Gårdagen ägnade hon åt planering och inköp. Med hjälp av sina vänner har hon lagat soppa, kött- och risgryta som huvudrätt och saffranspudding till efterrätt.
Hon fastar eftersom hon har hälsan. Men en del avstår av hälsoskäl.
Hur känns det då att laga all den goda maten när magen kurrar, utan att få provsmaka?
Masoumeh Samady skrattar och säger att maten betyder mycket i hennes och de andra kvinnornas liv.
- Det ser du väl, vi är stora och runda, säger hon och klappar sig om magen.

I en lite mer allvarlig ton säger hon att man lätt blir trött och frusen. Men på kvällen ska man inte vräka i sig maten, trots att man är jättehungrig.
- Vi börjar med lite dadlar och dricker lite varmt te och så läser jag högt ur koranen. Sen äter vi lite i taget under många timmar och avslutar med sötsaker för matsmältningens skull.
Thomas Eriksson, parkarbetare åt Uppsalahem, dyker upp i dörren och hälsas glatt av alla. Han och jobbarkompisarna ska få smaka på allt gott redan nu. Masoumeh Samady tar fram en stor yoghurtburk i plast och fyller den till brädden med köttfärs och ris.
- Räcker det? frågar Masoumeh Samady.

Generositet är viktigt att visa under Ramadan. Man ska vara lite extra snäll och vänlig, då blir belöningen från Allah desto större, berättar Masoumeh Samady, som är ledare för PIK, ett projekt för invandrarkvinnor i Stenhagen.
- Vi träffas två gånger i veckan för att laga mat tillsammans, alla hjälps åt och turas om att bjuda varandra. På tisdagar bakar vi bröd och kakor, på torsdagar lagar vi mat. Sen äter vi, pratar och skrattar, spelar bingo och dansar till persisk musik, berättar Masoumeh Samady.
Fastemånaden avslutas med en stor fest med mycket mat och samvaro med vänner och familjer, i år infaller den lördagen 12 oktober.
FAKTA
Ramadan
Under dygnets ljusa timmar, mellan solens uppgång och dess nedgång, avhåller sig många, men inte alla muslimer från att äta, dricka, nöjen och sex i 30 dagar.
Gravida, ammande eller menstruerande kvinnor, sjuka, ålderstigna och barn behöver inte fasta. När solen gått ned äter man ofta lite festligare mat. Ramadan firas till minne av att profeten Mohammed fick ta emot Koranen, muslimernas heliga skrift. Syftet med fastan är att visa solidaritet, oavsett social status, med alla fattiga i världen, och att inte ta allt för givet i livet. Fastemånaden är den nionde månaden enligt det islamiska månåret. Ramadan infaller vid olika tid varje år, med ungefär tio dagars förskjutning varje år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!