De har kräftorna som jobb

Härom dagen var det dags för första kräftfisket för bröderna Odelström i sjön Erken. UNT Sommar följde med. Dessutom får du ta del av fiskhandlaren Michael Prisings egna favoriter.

Per Odelström och Karl Odelström vittjar säsongens första kräftburar i sjön Erken.

Per Odelström och Karl Odelström vittjar säsongens första kräftburar i sjön Erken.

Foto: Hans E. Ericson

Mat & dryck2006-08-03 00:00
Det är kräftfiskepremiär i sjön Erken. Klockan är strax efter 06 på morgonen och bröderna Karl och Per Odelström är ute och vittjar sina burar. Under kräftsäsongen jobbar de stenhårt och vittjar 300 burar per dag.
Karl Odelström saktar in båten invid en liten holme i sjön Erken. Där nere på bottnen väntar kräftburarna på att vittjas. En olycksbådande stämning råder över sjön. Vassruggarna bugar och dansar i den friska vinden. Solen kikar fram mellan låga regntunga moln och skänker lite glitter åt det mörka vattnet. Några gäss skriker sorgset i fjärran. Annars är det tyst.

Karl Odelström böjer sig över relingen och drar upp en våt snörstump ur vattnet som han kopplar till vinschen. Så vevas burarna upp. En efter en. De har agnats med små bitar av mört.
-- Att kräftor gillar rutten fisk är en myt. De äter inte sådant, säger Karl Odelström.
Hans lillebror, Per Odelström, tar emot burarna och skakar ur kräftorna som landar i en vit plastlåda. Där ligger de i en enda myllrande, ilsken brun massa av sprattlande ben, fäktande klor och långa vajande spröt.
Varför är dessa kackerlacka-look-alikes så rysligt eftertraktade, kan man inte låta bli att undra. För inte ser de aptitliga ut där de kravlar runt panikartat, chockerade av ljuset och vinden, längtande till sina steniga, leriga, mörka, blöta hemtrakter några meter ned i djupet.

Det är första dagen på årets kräftsäsong och de 50 vittjade burarna ger totalt 12 kilo kräftor. Sedan ska de säljas för 200-300 kr/kg.
Karl och Per Odelström driver tillsammans med sin pappa ett företag som fiskar och säljer kräftor och ordnar 2kräftrelaterade events2. Alla tre gillar att äta kräftor. De tröttnar inte trots att de jobbar med djuren dag och natt under en och en halv månad.
-- Hur som helst kan de ätas, kokta i dillag som i Sverige eller med vitlök och chili som i Louisiana i USA, tycker Karl Odelström.
-- Men inte med sås! Sås kan de ha som äter räkor och krabba. De smakar ju inget annars. Men gärna rostat bröd, en god ost, pilsner och porsbrännvin till kräftorna.

Pappa Tommy Odelström har varit länge i kräftbranschen. Han vet hur kräftor ska kokas.
-- Det viktigaste är att koka dem två gånger. Först ett dödskok. Där de dör snabbt och då det lossnar avlagringar och sådant från kräftorna. Sedan ett kok i lag smaksatt med öl, salt, honung och dill, säger han.
Tycker ni synd om kräftorna som ska skållas till döds?
-- Nej. jag bedömer situationen att dö snabbt i en gryta barmhärtig jämfört med att dö i magen på en gädda eller en abborre. Det tar flera timmar eftersom fiskarna sväljer kräftorna hela. Så det är värre än att kokas till döds. Man måste ju sätta saker i relation till vad som händer i naturen, säger Tommy Odelström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!