Dr. Alban gjorde det. Kim Anderzon, Gustav Fridolin och Carola gjorde det - fick besök av kändiskockar i tv-programmet ”Här är ditt kylskåp” som sänts på tv i två omgångar.
Utmaningen att skapa en trerätters middag av vad de nu hittade i skåp och lådor var ibland stor och många minns kanske Dr Albans gapande tomma förråd. En rolig utmaning, tänkte Mikael Weiss, Karin Torvenius och Ulrik Strandberg som tillsammans driver bloggen ”Glimten i grytan”. De har arrangerat flera uppskattade matevent runt om i stan, bland annat ett jättelikt kafferep och trerätters middag i stadsbibliotekets lyrikrum.
Nu ville gruppen som ständigt låter sig drivas framåt av att ge andra människor matinspiration ha en ny utmaning.
Och tillfället uppenbarade sig genom en Facebookstatus.
– En kompis ropade helt enkelt desperat efter inspiration till vardagsmaten i sin status och då fick vi idén att vi skull hjälpa henne och åkte dit, berättar Karin Torvenius.
Resultatet blev lyckat, alla blev mätta och ”Glimten i grytan” bestämde sig för att utveckla konceptet.
En tävling på Facebooksidan resulterade i att tre familjer i Uppsalaområdet under våren kommer att få besök i sitt kök.
– Åh, det här är ju superlyxigt, utropar Emelie Andersson som sitter med sonen Wille i knät och smuttar på ett glas champagne.
Först ut är alltså en familj i Björklinge, som vid första anblicken inte alls har det värst tomt i skåpen. I den till hälften renoverade villan finns gott om skåputrymme och ett extra matförråd i källaren. Problemet för familjen verkar alltså inte vara brist på råvaror, när Glimten i grytantrion rotar i lådorna hittas allt från vildsvinskött till flera sorters fiskfilé.
Snarare är det, som för så många barnfamiljer brist på inspiration att varje dag hitta på något nytt att göra av dem som saknas ibland och familjens entusiasm över lite ny input är påtaglig.
I dag behövde varken hon eller maken Joakim Wiberg laga middag, och att tre främmande människor står i deras nyrenoverade kök och diskuterar högljutt kring bäst föredatum verkar inte bekomma dem alls.
– Vi är väldigt mat- och vinintresserade och alltid öppna för förslag så det här känns jätteroligt, säger Joakim Wiberg som är den som oftast står för vardagsmaten i familjen.
– Självklart kan det vara svårt med vardagsinspirationen, man kan tappa geisten lite ibland. Vi brukar försöka variera oss med veckomatsedlar och färdiga matkassar ibland.
Resultatet av Glimten i grytans köks-attack blir hur som helst en imponerande brakmiddag, som bland annat innefattar invigande av en bordsgrill och en oväntad men mycket god salladskombination.
– Alltså jag hade aldrig, aldrig kunnat tänka mig att vad jag hade hemma skulle kunna bli till det här, det är ju helt otroligt, säger Emelie Andersson.
Efteråt får Björklingefamiljen stå för diskandet.
– Vi älskar mat men inte disk, så efter maten åker vi. Det är den perfekta kombinationen, säger Karin Torvenius.
Recept för fyra personer
Falsk gubbröra
1,5 dl gräddfil (sila gärna i ett kaffefilter)
6 st hackade matjessillbitar
2 hårdkokta ägg
2 msk dill
1/2 schalottenlök
Ett par varv med svartpepparkvarnen
Ev. en skvätt matjesspad
1. Blanda alla ingredienser. Läggs på knäckebröd med sesamfrö.
Medelhavskräm
3/4 dl gräddfil
10 marinerade fetaosttärningar
4 finhackade soltorkade tomater
1 msk olivtapenade
1/2 dl riven parmesan
20 färska basilikablad
Ett par varv med svartpepparkvarnen
1. Blanda alla ingredienser. Läggs på knäckebröd med rosmarin
Kryddiga grillspett och rostade rotsaker
2 st laxfiléer
1 lime
lite flingsalt
2 stora kycklingfiléer
2 dl japansk soja
2 dl strösocker
2 dl honung
2 dl ketchup
1 bit riven färsk ingefära
2 st klyftor pressad vitlök
1 paket fryst koljafilé
1 paket bacon
svartpeppar
grillspett
1. Laxfiléerna skärs till kuber om ca 2x2 cm. Trä upp dem på grillspett. Riv lite limeskal och strö över. Pressa limesaften över spetten och strö på lite flingsalt.
2. Kycklingfiléerna skärs i kuber om ca 2x2 cm. Blanda soja, strösocker, honung, ketchup, ingefära och vitlök till en marinad. Ös ner kycklingkuberna och låt marinera ett tag.
3. Trä upp kycklingbitarna på grillspett. Pensla på lite mer marinad.
4. Skär koljafilén i kuber om ca 2x2 cm. Skär baconet i hälften och linda en halv skiva per kub. Trä upp dem på grillspett och dra några varv med pepparkvarnen över dem.
6. Alla spetten grillas på en bordsgrill/utegrill/i ugnen eller steks i stekpanna.
7. Serveras varma med rostade rotsaker
Rostade rotsaker
3 palsternackor
2 stora morötter
8-10 potatisar
2 rödlökar
1 liten bit rotselleri
olja
flingsalt
1. Skär ner alla grönsakerna i bitar som är ungefär jämnstora, ca 2x4 cm. Lägg i en långpanna. Häll över lite neutral olja. Strö på lite flingsalt. Skjuts in i ugnen på 275 grader i ca 15-20 minuter (beroende på ugn kan det ta kortare eller längre tid).
2. Vänd rotsakerna några gånger under tiden. När de börjar se lite bruna ut är de färdiga.
Sås
2,5 dl vispgrädde
2 tsk dijonsenap
1 msk vetemjöl
0,5 tsk timjan
1 schalottenlök
0,5 grönsaksbuljongtärning
1. Hacka löken fint och fräs den blank i smör. Pudra över vetemjölet och rör kraftigt tills mjöl och fett blandats. Häll på grädden och se till mjölet löser sig. Blanda i dijonsenap, smulad buljongtärning och timjan. Låt såsen koka upp. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt om det behövs.
Sallad
2 päron
2 morötter
0,5 dl blandade frön och nötter: pinjenötter, solrosfrön och pumpakärnor
Salladsdressing
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 tsk honung
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk italiensk salladskrydda
1 nypa torkad malen chili
1 nypa torkad timjan
1. Dela päronet på mitten, behåll skalet på, skär i tunna skivor.
2.Skala morötterna och skär dem med potatisskalaren till remsor.
3. Blanda päronbitar och morotsremsorna. Blanda ingredienserna till dressingen och toppa med nöt- och fröblandningen.
Brownies med saltkola
20-25 små brownies eller 8 stora
Kola med salt
0,6 dl strösocker
0,6 dl farinsocker
4 msk smör
3/4 tsk salt (eller mer efter smak)
3 msk vispgrädde
Brownie
100 gram mörk choklad, hackad grovt
115 gram smör
1,2 dl strösocker
1,2 dl farinsocker
2 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1,6 dl vetemjöl
1. Börja med kolan: Förbered en form med bakplåtspapper där du kan hälla kolan när du är klar. Formen ska tåla frys.
2. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme. Det tar c:a 5 minuter under omrörning. När allt är smält, ta bort från värmen och rör i smöret. Det kanske inte blir en slät smet men försök att få den hyfsat slät. Rör i grädde och salt och återgå till värmen en stund.
3. Låt sjuda tills det mesta sockret som stelnat igen har smält. Det gör inget om det är lite små bitar i. Koka i några minuter tills det blir någon nyans mörkare, var försiktig dock så det inte bränns vid. Häll ut på bakplåtspappret i formen och ställ in i frysen.
1. Brownie: Värm ugnen till 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsfast form på ungefär 20 x 20 cm.
2. Smält choklad och smör tillsammans i ett vattenbad. Rör tills det är helt slätt. Under tiden, blanda socker, salt och vaniljsocker i en stor skål. När chokladsmöret är smält, vispa i sockerblandningen och rör runt. Vispa sedan i äggen, ett i taget och rör sist i mjölet.
3.Ta ut kolan ur frysen och bryt i mindre bitar. Häll upp hälften av smeten på bakplåtspappret i formen. Sprid ut hälften av kolan på smeten. Häll sedan på resten av smeten och sprid ut andra hälften av kolan på toppen.
4. Grädda i 25-30 minuter, provstickan ska inte vara kladdig. Vänta tills kakan har svalnat och skär upp dem i bitar.
5. Servera kakan med valfri sorbet, glass eller vispad grädde, dekorera gärna med några bär. Vi toppade kakan med mangosorbet och björnbär. Som grädde på moset fick lite apelsinskal toppa kakan och det fungerar lika fint med citron- eller limeskal.