Så gjorde också vi: köpte tolv olika sorters djupfrysta kräftpaket av olika nationalitet och märke. De var alla kokade på plats i det land de kom ifrån, eftersom man inte får föra in levande kräftor i Sverige. Sedan lät vi dem tina ett dygn i rumstemperatur och tog dem med till familjen Mattsons gård i Fillsarby utanför Örbyhus.
Jan och Weronica Mattsson har haft sin kräftodling i tio år. I dammen bakom bordet som de dukat upp för kvällen krälar flera tusen flodkräftor. Flodkräftan har funnits i Sverige i tio tusen år, men har på grund av kräftpesten minskat med 95 procent sedan början av 1900-talet.
Familjen Mattsson är kräsna kräftätare. Också barnen Signe, Martina och Johannes vet hur en kräfta ska se ut och smaka för att vara av god kvalitet. Till kvällens skiva har de bjudit in grannarna Tage Löfgren och Sten Lundgren.
Sten Lundgren minns från sin barndom hur man kunde fånga säckvis med kräftor i ån som går genom Tobo när det var kräftpremiär. Under natten kom en uppköpare från stan och gav ordentligt betalt för fångsten.
- Det var riktigt fina kräftor det, säger Sten Lundgren.
Lika fina tycker han inte kräftorna i testet är. Han är lite besviken på den dåliga dillsmaken och det hårda skalet.
Det knakar och sörplas när panelen biter i klorna. Spadet skvätter över bordet och rinner längs med armarna när stjärten bryts av i ett vant grepp.
- Nej, vet ni, den här sorten var inget vidare. De smakar dy, säger Jan Mattsson.
- De kanske är från Tämnaren, skrockar Tage Löfgren.
En kräfta måste vara vacker att se på, tycker Jan Mattsson.
- Ett knep för att få aptitligare kräftor är att mata dem med makaroner innan man fångar dem. Då syns inte skitranden, säger Jan Mattsson.
Panelen är i stort sett överens om vad de tycker om utseendet på de olika kräftsorterna. Men när det kommer till smaken är den - som talesättet säger - som baken.
- Det beror nog på att vi är i så olika åldrar. Barnen har renare och mer oförstörda smaklökar, säger Tage Löfström.
Och det är Martina och Signe som oftare kan sätta fingret på hur kräftan faktiskt smakar.
- Den här smakar järn.
- Och den här jord.
Egentligen är det inget större fel på köttet i sig, säger Weronica Mattsson. Det är spadet som inte är tillräckligt smakrikt.
- Om man kokar en ny lag och lägger kräftorna i den ett dygn, går det bra att äta de här frysta, säger Weronica Mattsson.
Kinesiska jumbokräftor
Märke: Ica
Antal: 17-22 st
Pris: 99 kr

Den här kräftan ser ut som en leksakskräfta. Som att den är gjord i plast och målad med självlysande röd färg. Ganska fin trots att den ser oäkta ut. Den har dock som många av de andra kräftsorterna, dålig dillsmak. Klorna är stora. Men alla klor har inte kött utan är tomma, vilket drar ned betyget.
Kinesiska kräftor
Märke: Lars Theander
Antal: 23-28 st
Pris: 69 kr


Liksom de kinesiska kräftorna från Ica har de här små krabaterna ett plastigt utseende. Åsikterna går isär hos testpersonerna huruvida den knallröda färgen är fin eller inte. Omdömena kring smaken sträcker sig från "väldigt äcklig" till "skaplig". Trots sin illröda färg ser kräftan inte alls god ut inuti. Den har en blaskig, blek kulör.
Turkiska kräftor
Märke: Pandalus
Antal: 24-30 st
Pris: 189 kr


Små naggande goda klor har de här turkiska kräftorna. Och ett konstigt prickigt utseende på skalet. "Är det den berömda fläckkräftan?" skojar Signe. På undersidan är kräftan blek. "Som ett lik", fyller en av de yngre testdeltagarna i. Smaken är lite väl salt. Jan säger att den var bra matad, och därför har den ordentligt med kött under skalet. Den här kräftan var också den dyraste på testbordet.
Turkiska kräftor
Märke: Ullmo
Antal: 16-22 st
Pris: 149 kr



Den här turkiska kräftan får fem kajor för sitt utseende som är behagligt orange och vackert välproportionerlig. Men, vilket är ett återkommande problem, den har en alltför dålig dillsmak. Signe säger: "Smakade gott i klorna, men sen vid stjärten smakade den hemskt och vid ryggen var det bara gegg." Martina, däremot, tog den till sitt hjärta och ger den högsta betyg. Den är också mjuk i skalet, vilket gör den lättarbetad.
Kinesiska kräftor
Märke: Sea Frost
Antal: 16-22 st
Pris: 149 kr


"Den går att äta, men så mycket mer är det inte?" Så låter det samlade intrycket av den här kinesiska sorten. Kräftan har en blek smak. Den är väldigt hård i skalet, som i princip är helt omöjligt att forcera utan en tång till hjälp. En av testpersonerna tycker att köttet smakar järn.
Kinesiska kräftor
Märke: Ullmo
Antal: 16-22 st
Pris: 95 kr

Den smakar jord. Den smakar dy. Den smakar äckligt. Testpanelen är inte imponerad av den här kinesiska kräftan. När de väl tagit sig igenom det stenhårda skalet blir belöningen liten: köttet är torrt och smakar allt annat än dill och fräsch sälta. Men den har stora bra klor.
Kinesiska jumbokräftor
Märke: Lobster
Antal: 16-22 st
Pris: 79 kr

Ännu en kinesisk variant som inte faller testpersonerna på läppen. Skalet har förvisso en vacker röd färg, men det är stenhårt. På undersidan är kräftan kolsvart. Jan säger att det kan vara för att kräftan redan var död när den kokades, då kan den få en mörk färg på undersidan. Köttet är oaptitligt grått.
Spanska kräftor
Märke: Pandalus
Antal: 24-30 st
Pris: 119 kr




Den här spanska kräftan är panelens favorit. Den har en god smak, även om den gärna hade fått smaka mer dill. Spadet är gott, konstaterar Weronica efter att smakat en sked från baljan som kräftorna ligger i. Skalet är lättarbetat, och det tycker panelen är en viktig variabel när det gäller kräftor. De ska vara lätta att ta sig in i.
Spanska kräftor
Märke: Ullmo
Antal: 16-22 st
Pris: 129 kr

Den spanska kräftan från Ullmo kommer inte alls upp i samma betyg som favoriten från Pandalus. Köttet är vattnigt och har i stort sett ingen smak alls. En testperson tyckte dock att klorna hade ett gott och saftigt kött. Den här kräftan smakar både för mycket salt och lite syrlig.
Kinesiska jumbokräftor
Märke: Seacold
Antal: 17-22 st
Pris: 49,90 kr


"Oj, det här var en skum smak", säger Martina. Signe, däremot, ger den högsta betyg för smaken även om skalet var hårt. Den här kräftan är den billigaste av alla sorter som testades, men den får samma betyg som den dyraste från Pandalus.
Turkiska bergsjökräftor
Märke: Ica
Antal: 24-30 st
Pris: 99 kr



Liksom de turkiska kräftorna som kommer från Ullmo är de här turkiska kräftorna bleka på undersidan. "De ser lite sjuka ut", tycker Weronica. Men kräftan får ändå ett ganska högt betyg från den kräsna juryn. Den smakar hyfsat och har gott kött i klorna. Den har också ett mjukt, lättarbetat skal.
Kinesiska jumbokräftor
Märke: Pandalus
Antal: 17-22 st
Pris: 79 kr

Det gick inget vidare för de kinesiska kräftorna i årets test. Ingen förpackning med kinesiska kräftor lyckades kamma hem fler än två kajor. Och den här sorten från Pandalus fick inte ens någon kaja. Den här kräftan smakar hemskt, säger panelen. Den är fadd och vattnig i smaken och den har en hysteriskt stark färg på skalet.