Dan Strandqvists tips för godare grillat:

Mat & dryck2007-04-26 00:00
Konsten att lyckas vid grillen handlar ofta om tålamod. Tålamod att vänta in det grå grillkolet, tålamod att pensla och sköta om köttet under tillagningen och inte minst ha de riktiga tillbehören vid sidan av köttbiten.
- Ta fram köttet i tid. Bästa resultat får man med rumstempererat kött.
- Skär snitt i kanten på större köttbitar, typ flintastekar, så kupar det sig inte vid grillningen.
- Undvik tändvätska. Tändpapper, tändklossar eller eltändare är att föredra eftersom de både är miljövänliga och inte innehåller farliga kemikalier.
- Börja aldrig grilla förrän grillkolet glöder och är grått. Har du inte tålamod att vänta ska du köpa en gasolgrill som blir grillklar på direkten.
- Torka bort överflödig marinad före grillning. En torr köttyta får finare grillyta. Dessutom minskar risken för öppen eld i grillen.
- Om du kan justera gallrets höjd ska du börja med stort avstånd. Gallret kan sedan flyttas ner om det behövs.
- Tjocka köttbitar måste alltid grillas på större avstånd från glöden för att inte bli brända.
- Vänd inte köttet för ofta. Då tappar det onödigt med vätska och blir torrt och trist.
- Börjar det att brinna i glödbädden kan du släcka med en blomspruta fylld med vatten. Grilla aldrig över öppen låga.
- Är du osäker på hur välstekt köttet är kan du snitta i kanten.
- En klotgrill, gärna med ventil, duger finfint åt hemmagrillaren. Där kan du reglera värmen, inte bara genom att flytta gallret, utan också med lufttillförsel.
- Experimentera gärna med till exempel hickoryved i botten på grillen, för att få en lite amerikanskinspirerad rökig smak på det grillade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!