Dan Strandqvists tips för godare grillat:
- Ta fram köttet i tid. Bästa resultat får man med rumstempererat kött.
- Skär snitt i kanten på större köttbitar, typ flintastekar, så kupar det sig inte vid grillningen.
- Undvik tändvätska. Tändpapper, tändklossar eller eltändare är att föredra eftersom de både är miljövänliga och inte innehåller farliga kemikalier.
- Börja aldrig grilla förrän grillkolet glöder och är grått. Har du inte tålamod att vänta ska du köpa en gasolgrill som blir grillklar på direkten.
- Torka bort överflödig marinad före grillning. En torr köttyta får finare grillyta. Dessutom minskar risken för öppen eld i grillen.
- Om du kan justera gallrets höjd ska du börja med stort avstånd. Gallret kan sedan flyttas ner om det behövs.
- Tjocka köttbitar måste alltid grillas på större avstånd från glöden för att inte bli brända.
- Vänd inte köttet för ofta. Då tappar det onödigt med vätska och blir torrt och trist.
- Börjar det att brinna i glödbädden kan du släcka med en blomspruta fylld med vatten. Grilla aldrig över öppen låga.
- Är du osäker på hur välstekt köttet är kan du snitta i kanten.
- En klotgrill, gärna med ventil, duger finfint åt hemmagrillaren. Där kan du reglera värmen, inte bara genom att flytta gallret, utan också med lufttillförsel.
- Experimentera gärna med till exempel hickoryved i botten på grillen, för att få en lite amerikanskinspirerad rökig smak på det grillade.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!