Dags för picknick

Det var för snart två år sedan det började. Uppropet för att lära svenskarna äta bättre och trevligare picknickmat. Monika Ahlberg var på DN:s gratiskonsert vid Sjöhistoriska muséet för att ta picknickbilder. Överallt satt människor på filtar och alla hade mat med sig men det var bara pastasallad med majonnäs ur gamla glasslådor med etiketten kvar.

Mat & dryck2006-07-27 00:00
— Då tänkte jag att jag måste skriva en bok och lära svenska folket hur man sätter ihop en picknick, säger Monika Ahlberg.
Monika Ahlberg har skrivit en rad olika böcker om mat varav en om picknickmat, Picknick för alla tillfällen. Där presenterar hon olika situationer och ställen där man kan ha picknick som exempelvis i staden, i båten, på kalas, med väninnorna på söder eller på isen.
— En av mina favoritpicknicknar är nog i en bil på en parkeringsplats. Så gjorde vi i min familj på 60-talet. Vi hade med oss bord och stolar och mat. Det härliga med picknick är att man kommer ut. Maten smakar alltid godare i det fria, säger hon.
En lyckad picknick kräver planering, både av mat och umgänge menar Monika Ahlberg. Hon säger att det är vanligt att något viktigt glöms men att det egentligen inte är besvärligare att laga god mat till en picknick än hemma.

Monikas tips för en lyckad picknick


  • Planera, både maten och umgänget.
  • Kom ihåg att ta med bra kläder och sittunderlag,
  • Använd glas som det är gott att dricka ur och bestick som är goda att äta med.
  • Använd plasttallrikar i trevliga färger som kan diskas.
  • Köp bra förvaringsboxar med lock.
  • Frakta kall mat kallt och varm mat i mattermos.
  • Korgväskor i plast, trådkorgar, eller zinkhinkar är vackra att bära maten i. Lite mer praktiskt är en ryggsäck.
  • Lägg ut en fin duk, lite blommor och varför inte sköna kuddar.
  • Ta med ett sällskapsspel eller en fotboll.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!