Dags för årets sista honung

Hela sommaren har bina jobbat med att producera mat för vintern. Vi var med när biodlaren Kikki Fors skattade säsongens sista honung - och har recepten att använda honungen till.

Honung - härligt att ringla över yoghurten.

Honung - härligt att ringla över yoghurten.

Foto: Robert Johansson

Mat & dryck2008-09-04 00:01
Det är hårda tider för drönare. De har gjort sitt arbete genom att para bidrottningen, och nu behövs de inte längre i samhället. Arbetsbina som endast består av honor sparkar därför ut dem. Inför vintern minskar bisamhället från 70 000 till 7 000 individer.
Hemma i Kikki Fors villa i Vänge flyger enstaka drönare förvirrat omkring i köket. Genom fönstret kan man se hennes fyra bisamhällen, som är placerade mitt i trädgården. Hon har ärvt biodlandet efter sin mamma. Sitt första egna samhälle skaffade hon i början av 1990-talet. Numera sköter hon även sin mammas samhällen som är kvar vid föräldrahemmet i Dalsand.

På köksbordet står olika honungsburkar uppradade för provsmakning. Från Dalsland kommer en flytande skogshonung och en betydligt mer fast ljunghonung. Från bina i trädgården finns en tjock ljusgul försommarhonung gjord på bland annat maskrosor.
- Den är fantastisk, luktar nästan häst tycker jag, säger Kikki Fors.
Smaken är mild och len medan ljunghonungen har en mer kraftfull arom. Hon bjuder även på smaksatta varianter Ett nytt experiment är försommarhonung smaksatt med havtorn. En ljuvlig kombination med perfekt balans mellan sött och syrligt. Efter en tallrik yoghurt med skogshonung och nötter har jag fått en härlig sockerkick och det är dags att ge sig ut i trädgården. Innan vi krånglar på oss skyddsdräkterna förklarar Kikki Fors att det är snälla bin i samhället vi ska hälsa på. Hur aggressiva bin är beror på drottningen. Det gäller att skaffa en drottning med bra gener. De avlas ofta fram på öar med långt avstånd från andra samhällen. En drottning kostar runt 400 kr och kommer i ett surrande paket med posten. Just nu är hon missnöjd med ett av sina samhällen.
- De är lite surriga, förklarar hon.

Jag håller mig lite på avstånd när vi Kikki Fors börjar arbetet.
- Det gäller att arbeta lugnt och försiktigt, de gillar inte om man tappar något, berättar hon medan hon lyfter av den översta av sju lådor.
Det är ett tungt jobb, varje låda väger 20 kilo. När hon öppnar den och drar upp en ram utbrister hon.
- Titta så duktiga de är!
Varje ram har vaxföreglade kakor fyllda med honung. Jag tar några steg närmare samhället, och börjar hjälpa till med arbetet. Kicki Fors borstar av bin från ramen framför ingången av samhället och ställer ner den i en låda. Jag lägger snabbt på med ett lock, för att så lite bin som möjligt ska följa med.
Det känns märkligt att stå mitt i en bisvärm, när jag i vanliga fall blir nervös av att ett bi eller en geting börjar surra i närheten av mig. Snart märker jag dock att de inte är ett dugg intresserade av mig. De är bara förvirrade och vill hitta hem igen. För varje låda som lyfts av samhället får surret högre volym. När vi nått ner till det galler som skiljer barnkammaren från arbetsbina känns det som att stå i mitten av ett formel ett-lopp. Nedanför samhället har det hunnit samlas en stor klump med bin, alla vända mot samhället för att visa de andra vägen hem. Om några timmar när det börjar skymma kommer ordningen att vara återställd igen.
Honung
Honung är en produkt som bin framställer av pollen och nektar.
Efter skattning, slungas honungen ut ur vaxkakorna.
Ett samhälle producerar cirka 40-100 kilo honung på en säsong.
Den honung man skattar från ett samhälle ersätts med sockerlösning så att bina överlever vintern.
Vilken konsistens honungen har beror på sammansättningen mellan fruktsocker och druvsocker. Om fruktsockerhalten är hög blir honungen flytande.
Stoppa inte ner en sked som du haft i munnen i en honungsburk. Det finns enzymer i saliven som förstör honungen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!