Dags att plocka fram grillen

Grillning är en sund matlagningsmetod eftersom det inte går åt så mycket fett, tycker Linda Elfving, hovmästare vid Musikens hus i Uppsala. Hon tipsar om att man kan ha ett tema när man grillar. Italienskt, asiatiskt, amerikanskt - då kolliderar inte smakerna om man bjuder på många olika rätter.

Foto: Rolf Hamilton

Mat & dryck2008-05-03 10:03
Linda Elving är en riktig grillfantast. Så fort vårvarma vindar sveper över trädgården i Stavby, där hon bor tillsammans med sin sambo, åker grillen fram.
- Jag tycker att man kan grilla allt från spett och knyten till hela styckbitar på lamm, fågel och gris. Även desserter passar bra in på grillen.
Det optimala är att hålla sig till ett tema när man grillar. Om smaksättningen och kryddorna harmonierar med varandra kan man grilla nötkött, fisk, fågel och vegetariskt samtidigt, tycker Linda Elfving, som satsade på Asieninspirerade rätter när sambon fyllde år häromdagen.

Det här låter nästan som en helt ny värld öppnar sig för alla oss som aldrig kommer längre än till flintastek och potatissallad. Men ändå återstår det viktigaste: Hur gör man? Hur får man till den där riktigt saftiga och smakrika grillsmaken?
Har man bara baskunskaperna kan alla grilla, menar Linda Elfving. Visst underlättar det om man har en större grill att handskas med. Men även de vanliga klotgrillarna räcker långt.
- De bästa grillarna är de med lock. Har man inte det kan man lägga folie över det man grillar. Det gör att köttet får en jämnare temperatur och värmen går in i köttet.
Hon tipsar vidare om att nötkött ska vila en stund innan man lägger det på grillen. Efteråt ska köttet vila på nytt, men då i en bit folie i fem, sex minuter.
- Börjar man skära i köttet direkt rinner all köttsaft ut och då är maten förstörd, säger Linda Elfving.

Fisk kan tyckas knepigare. Köttet är inte lika fast och delar sig gärna när det är genomgrillat. Men lägger man skinnsidan av en lax på grillen och inte pillar för mycket under tillagningen behöver man bara försiktigt trycka upp fisken från gallret när den är klar.
Kyckling tar längre tid på sig, ett tips är att förkoka klubbor och vingar. Filén kan man däremot dela i två delar och lägga direkt på gallret.
Ett vanligt nybörjarfel är att använda för mycket olja i marinaden. Olja är rena tändvätskan när den droppar ner i grillen. Hur gör man för att slippa uppeldade köttbitar?
- Man ska ha olja i marinaden men inte för mycket. Och så måste man ha något som binder marinaden, senap eller tomatpuré tillsammans med vatten eller vin för rätt konsistens, säger Linda Elfving.
En annan hemlighet för en lyckad grillning är att skära ner rabarberbitar i marinaden. Syran i rabarberna gör att köttet mognar och blir mörare.
GRILLTIPS
Att tänka på när man ska tända grillen


* Lägg kolen i pyramidform.
* Häll på tändvätska och låt dra 5 minuter.
* Tänd och vänta ut glöden. Börja inte grilla för tidigt! När du har bra glöd bred ut grillkolen jämt över grillen.
* Ha alltid vattenspruta och grilltång när du grillar. Osar det för mycket eller börjar det brinna lyfter du bort köttet/tillbehören och sprutar på lite vatten.
* Planera grillningen. Vad tar längst tid? Placera ut det strategiskt på grillen. Tänk på att det är varmast på mitten!

Grilltips:
* Använd aldrig salt i en grillmarinad till kött. Det drar ut köttvätskan i köttet.
* Har man rabarber i marinaden så blir köttet mörare.
* Fisk kan med fördel snabbrimmas innan grillning. Då blir köttet fastare. Tag lika delar socker och salt och lägg på laxen i två timmar. Grilla sedan med skinnsidan ner.
* Folieknyten går att variera med allt möjligt, till exempel: ljummen potatissallad, grönsaksris eller hela matiga knyten med fisk och räkor eller kyckling och grönsaker eller endast grönsaker.
* Gott att dippa i: en halv vitlök med timjan och olivolja.
* Om du grillar hela stycken, använd lock. Om det inte finns, lägg folie över.
* Dela kycklingfilén i två halvor. Grillningen går snabbare och man slipper en hård grillyta på kycklingen.
* Räkor sätter du på spätt och grillar snabbt. Observera att skaldjur blir sega om man låter dem ligga för länge på för sval grill.
* I stort sett alla grönsaker kan grillas, rotfrukter och hårdare grönsaker bör kokas 5 minuter innan grillning (eller läggs i ett knyte för att få en kokande effekt). Andra "mjuka" grönsaker kan saltas lätt innan för att släppa vätska innan grillning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!