Dags att beta av rödbetorna
Tärnade, marinerade rivna eller ugnsbakade. Nu är det rotfrukternas tid och i Bergsbrunna Tegelbruk gör familjen Triller sitt bästa för att utnyttja situationen.
Foto: Pernilla Sjöholm
- Jag har alltid velat ha det så, för då vet man vad man får och har en bra kontakt med de man handlar av, säger Lotta Triller.
I dag är det alltså rödbetor på menyn och i det rostfria köket står puttrande grytor, marinader och ugnsformar fyllda med färgsprakande rotfrukter och väntar på att beredas. Något som går fort och enkelt, inte bara för att det är en kock som lagar maten.
- Rödbetan är så fin sig så recepten behöver inte vara komplicerade. Lite balsamvinäger bara och så är det klart, nästan pinsamt enkelt, säger Gustav Triller som står vid spisen.
Det är skördetid, vilket innebär massor av svamp och snart också vilträtter på menyn.
- Hösten är den bästa mattiden, absolut. Det är fint att det som är godast dessutom är som billigast just nu, säger Gustav Triller.
Rödbetssoppa är också en mycket enkel rätt som kan göras till många.
- Jag tar gärna lite getost i soppan också, det bryter av fint, säger Lotta Triller.
Mor och son. Faktiskt är hela familjen Triller, fem barn med föräldrar, i dag verksamma inom företaget.
- Familjeföretag har många fördelar och det är så roligt att alla vill stanna här och jobba, säger Lotta Triller som är något av en kaféfantast i Uppsala. Under många år drev hon tillsammans med familjen flera olika kaféer och nu kan man återigen äta deras bakverk i centrala Uppsala, i nyöppnade Kardemumma i Stadsbiblioteket.
- Enda nackdelen är väl att det är svårt att inte ta med sig jobbet hem, säger Gustav Triller.
I den lilla brödbutiken utanför köket ligger företagets första succé aptitligt uppstaplade: de klassiska Linnébullarna. Bakverken har blivit som en signatur för Uppsala och är så gigantiska att tre personer kan dela på en istället för lunch.
- Det började som ett misstag med en stor deg och sen blev det en grej. När vi hade café Linné på 80-talet märkte man alltid när det var äcklig mat i skolorna runtom. Då ökade försäljningen av Linnébullarna, säger Lotta Triller.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!