Chokladtårta med konjaksgrädde

175 g smör eller margarin175 g mörk blockchoklad2 dl strösocker3 äggulor100 g hackade hasselnötter1 dl vetemjöl3 äggvitorSmörkräm: 75 g mörk blockchoklad, 75 g smör, 3/4 dl florsocker, 1 äggula.Till servering: 3 dl vispgrädde, 3 msk konjak, skivade kiwin.

Mat & dryck1998-11-23 13:42
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar form (24 cm i diameter).
Smält margarinet i en kastrull och drag den från värmen, lägg i chokladen i bitar och låt den smälta.
Tillsätt socker och äggulor och rör kraftigt. Blanda de hackade nötterna med mjölet och rör ner detta i smeten.
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem. Häll smeten i formen och grädda den i 30-35 min. Låt tårtan svalna innan den tas ut och sedan bli helt kall innan smörkrämen breds på.
Smält blockchokladen i vattenbad. Vispa smöret poröst och tillsätt florsockret. Tillsätt gulan och rör i den.
Blanda ner den smälta blockchokladen. Låt krämen svalna något innan den breds övertårtan. Drag med gaffel i vågrörelser över tårtan tills ni får ett vackert mönster.
Servera den vispade grädden och kiwiskivorna separat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!