Chokladgodis i mängder

Egna praliner började Linda Eriksson från Uppsala göra när hon gick på högstadiet. Det var cirka 15 år sedan. Sedan dess har hon och hennes storasyster gjort det till en vana. Sådant som brukar kallas tradition. Men det är inte bara de själva som blivit beroende av att göra praliner tillsammans. Det hemgjorda godiset har gjort succé.

Hemgjord njutning i juletid.

Hemgjord njutning i juletid.

Foto: Hans E Ericsson

Mat & dryck2004-12-09 00:00
Det blir ett ramaskri bland släkt och vänner om vi inte har med oss praliner till dem, säger Linda Eriksson.
Systrarna träffas en gång i lagom tid inför jul. Då räcker inte 100 gram mandelmassa, inte ett kilo, vissa år har det gått åt tre kilo.
Den naturliga arbetsfördelningen som vuxit fram är att Linda doppar bitarna i chokladen, medan systern komponerar nya smaker till fyllningen. Provsmakningen sköter båda två.

Särskild gaffel
För att underlätta doppningen använder Linda Eriksson en särskild gaffel, nästan som en grillgaffel fast i miniatyr. Den lade hon beslag på när hon jobbade extra på bageri. Att dra av så mycket som möjligt av den smälta chokladen innan pralinen ska stelna är en god idé. Annars blir plåten och halva köket kladdigt.
Är du en godisälskare?
­Ja, jag är nog sockerberoende och äter fruktansvärt mycket godis. Det är hemskt. När vi gör julpraliner äter vi en massa. Man brukar bli skapligt less av allt provsmakande, men en jul utan godis är otänkbart, säger Linda Eriksson.
Recepten nedan bygger på några få huvudingredienser, men pralinerna skiljer sig åt. Några går rasande snabbt men andra tar lite tid att göra. Generellt sett är doppningen momentet som det är lite pyssel med. Fördelen med att doppa allt i choklad är att bitarna inte torkar och hållbarheten blir längre.

Julfavoriter
100 g mandelmassa
100 g fikon, (gärna julfikon
men färsk går också bra)
7 digestivekex
1­3 msk glögg
200 g choklad

Klipp bort knoppen på fikonen och klipp sedan ner fikonen i små bitar, blanda noggrant med mandelmassan. Mosa kexen väl, gärna med mortel, blanda i dessa i fikonblandningen. Smaksätt massan med glöggen lite i taget. Ju mer glögg desto godare men massan blir mer svårarbetad med mycket glögg i. Den blir lös i konsistensen. Om du föredrar mycket glögg kan du lägga in massan i frysen ett tag för att få den lite fastare tills du skall rulla den till bollar. Doppa bollarna i smält choklad och låt torka på smörpapper på plåt.

Whiskytryffel
2 dl grädde
1/2 dl whiskey
400 g choklad till massan
400 g choklad till dopp

Häll grädde och whisky i en kastrull, koka upp och tag från värmen. Tillsätt 400 g choklad i bitar och rör om tills chokladen smält helt. Man kan behöva låta kastrullen stå på mkt svag värme om chokladen inte vill smälta helt. Häll smeten i en skål och låt stå kallt över natten. Man kan ställa in den i frysen om man har bråttom. Rulla till lagom stora bollar och ställ gärna in dem i frysen en stund innan du doppar dem i chokladen. De får inte vara genomfrysta för då spricker chokladen men ytan får gärna vara kall så inte tryffeln smälter i chokladbadet. Dekorera gärna med något dekorativt som sockrad/syltad apelsinbit eller annat du finner i butiken.
En snabbare variant är att ta fyllningen som varit i kylen en stund och spritsa i ischokladformar och pudra kakao över.

Punschknappar
200 g mandelmassa
ca 1/2 dl arrak-punschextrakt
(utan alkohol)
ca 200 g smält choklad

Arbeta in puschextraktet i mandelmassan. Smaka av. Konsistensen blir ganska sörjig och lös. Rulla blandningen till en låg korv i smörpapper. Lägg in i frysen en stund. Se till att mandelmassan är genomkall. Skär korven i centimetertjocka skivor. Doppa varje bit för sig i den smälta chokladen (se ovan). Låt pralinerna stelna på sval plats det vill säga inte för nära spisen.

Hasselnöts-gömmor
200 g mandelmassa
ca 30 hasselnötter (spara några till garnering)
ca 200 g smält choklad

Rosta nötterna i ugnen på cirka 200 grader. Det tar bara några minuter tills skalet börjar spricka. Ta ut dem och avlägsna skalet när nötterna svalnat. Ta en liten klick mandelmassa och tryck in en nöt i varje. Forma till en rund boll. Doppa i chokladen. Hacka hasselnötter och strö över pralinen som dekoration innan chokladen stelnat.

Nougattrekant
(cirka 30 stycken)
200 g mandelmassa
120 g nougat
200 g smält choklad

Kavla ut mandelmassan mellan två smörpapper. 2?3 millimeter tjocka. Dela i två lika stora ark och lägg det ena på bakbordet. Skär lika tunna skivor av nougaten och lägg ovanpå. Lägg det översta arket ovanpå. Skär ut fyrkanter som blir cirka 3 gånger 3 centimeter och dela dem sedan till trekanter. Lägg dem i frysen en stund innan de doppas i choklad. Låt stelna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!