INGREDIENSER 4 personer
2 äggulor
1 1/2 dl florsocker
1 dl mjölk, 3% fetthalt
1 dl grädde, 38-40% fetthalt
75 g mörk choklad
2 msk färskpressad apelsinjuice
2 cl citruslikör (Cointreau eller Grand Mariner)
2 dl vispad grädde
Gör så här:
1. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Värm mjölk och grädde till strax under kokpunkten. Lyft kastrullen från spisen. Bryt ner chokladen i bitar och låt den smälta i den varma gräddmjölken.
2. Rör ner den smaksatta gräddmjölken i äggsmeten och ställ blandningen att svalna helt.
3. Vispa grädden luftig. Använd gärna en stor ballongvisp som arbetar in mycket luft i grädden vid vispning.
4. Smaksätt den kalla glassmeten med apelsinjuice och likör. Alkoholen kan uteslutas. Vänd till sist ner grädden och kör blandningen i glassmaskin eller frys in i form. Ta ut och rör glassen var 30:de minut till dess glassen stelnat helt.