Chokladdoppad lakritskola med havssalt

Cirka 60 stycken3 dl vispgrädde3 dl strösocker1 dl sirap1 msk kakao1/2 påse eller 3/4 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)2 tsk smör200 g mörk choklad

Mat & dryck2008-12-11 06:56
Gör så här:
1. Klä en form, ca 20 gånger 20 centimeter, med bakplåtspapper.
2. Krossa karamellerna i en mortel.
3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkiska pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117-120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar cirka 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställa kolan kallt att svalna.
5. Smält under tiden chokladen i vattenbad och låt sen svalna. De ska helst vara cirka 10 graders skillnad på kolan och chokladen. Inte mer.
6. Skär eller klipp kolan i bitar.
7. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller bakplåtspapper.
8. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!