CHILE: Här bjuds det på apsvans

På bänken i det stora bondköket står väl rengjorda glasflaskor med patentlock. Handmålade etiketter ligger på tork på köksbordet.

Foto: Staffan Claesson

Mat & dryck2007-12-15 00:01
Ingredienserna är inramade av en apa med lång, böjd svans. Vi befinner oss hemma hos Sergio Perea Jerez i Balingsta söder om Uppsala. Bland det mest utbredda jultypiska han känner till från Chile, är en alkoholhaltig dryck som kallas för cola de mono, apsvans.
På julen är det varm sommar i Chile och det påverkar så klart vad man äter och dricker. Julbordet kan ha kalla sallader, färsk frukt, grillat kött och skaldjur. Men Chile är ett avlångt och brokigt land och en familjs traditioner beror på varifrån anfäderna härstammar och var i landet man bor. Kustlänningar hämtar till exempel mycket av julmaten från havet.

Sergios Perea Jerez föräldrar har tittat in för att bistå med tillverkningen av drycken apsvans. Det blir mycket diskussion kring receptet. Sergio försöker sig på att reda ut det hela:
- Det finns olika skolor. Den klassiska är...
- Den klassiska? Det vet vi inte vilken det är, avbryter pappa Ariel Perea högljutt med ett finurligt leende under mustaschen.
- Den klassiska..., skrockar mamma Elisa Jerez Horta roat åt sin son och skakar på huvudet.
Till slut slår de fast att det handlar om tycke och smak. Man får helt enkelt prova sig fram till sin personliga favoritblandning. Elisa är till exempel inte så förtjust i nejlika och tycker att det räcker med två stycken. Ariel vill snåla med kanelen.
Det finns också ett julbröd som man bara äter på jul och nyår i Chile, pan de pascua, en hög, kompakt och mäktig kaka med mycket nötter och torkad frukt.
- Pascua, så kallar vi julen. Det betyder egentligen påsk. Påsken heter pascua de resurrección, eller semana santa, förklarar Sergio.
Julklappar är jätteviktiga, berättar Elisa. Alla vill ha julklappar, inte bara barnen.
- Speciellt fruarna, skojar maken.
Sergio berättar att tomten kliver in med sin säck exakt klockan tolv på natten, svettig i full tomtemundering i 25 plusgrader och ser ut att vara i behov av dryck.



Detta kan finnas på julbordet i Chile
Lammstek, kalkon eller grillat kött
Potatissallad med majonnäs, persilja och mycket finhackad lök
Sellerisallad med avocado, valnötter och citrondressing
Haricots vertes skivade på längden i spagettismala strängar, med lök skivad tunt på längden och skivade hårdkokta ägg runt om
Finhackade bondbönor med persilja
Tjocka tomatskivor med fint skivad lök
Skaldjur, till exempel pilgrimsmusslor ugnsbakade med citron
Fruktsallad
Tårtor
Pan de pascua, en kompakt kaka med frukt och nötter
Cola de mono, en alkoholhaltig mjölkdryck

RECEPT
Apsvans


1 l fet mjölk, helst gammaldags
En liten bit kanelstång
3 cm vaniljstång
2-3 hela nejlikor
Skalet från 1/4 citron
3 msk socker
Ca 2 dl starkt bryggt kaffe, helst espresso
5 dl Pisco eller rent brännvin

Gör så här: Koka upp mjölken med kanel, vanilj, nejlikor, citronskal och socker. Koka cirka fem minuter. Låt svalna och gärna stå över natten. Sila. Lägg till kaffe och sprit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!