Cannelloni med pinjenötter och doft av tryffel

Cannelloni är runda pastarör som fylls och bakas i ugn enligt samma princip som när man gör lasagne. I detta recept använder vi färska lasagneplattor som fylls med en parmesansmakande spenatfyllning innan de toppas med tomatsås, béchamelsås och pinjenötter.

Cannelloni med pinjenötter.

Cannelloni med pinjenötter.

Foto: Sandra Gunnarsson & Karin Ridderheim

Mat & dryck2016-02-26 05:00

Tid: 1 h

4 port

Ingredienser:

Cannelloni:

2 vitlöksklyftor

400 g fryst hel spenat

250 g ricotta

2 dl riven parmesan

Béchamelsås:

2 msk smör

2 ½ msk vetemjöl

5 dl mjölk

150 g riven, lagrad ost

Tomatsås:

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 burk krossade tomater

300 g färska lasagneplattor

50 g riven, lagrad ost

25 g pinjenötter

Ev. tryffelolja till servering

Smör eller olivolja till stekning och form

Salt och svartpeppar

En nypa strösocker

Gör så här:

1. Cannelloni: Tina spenaten och häll av överflödig vätska. Finriv vitlöksklyftorna. Hetta upp en stekpanna med smör eller olivolja. Fräs vitlöken lätt och tillsätt sedan spenaten. Fortsätt fräsa till vätskan kokat ur. Tillsätt ricotta och parmesan. Smaka av med salt och peppar.

2. Béchamelsås: Hetta upp smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet under vispning och låt fräsa någon minut. Tillsätt därefter mjölken lite i taget under konstant vispning. Låt koka upp och låt sedan sjuda under omrörning ca 10 min. Dra av från värmen, blanda ner osten och smaka av med salt och peppar.

3. Tomatsås: Finriv vitlöksklyftorna och finhacka löken. Hetta upp en stekpanna och fräs vitlök och lök i några minuter till de mjuknat. Slå över de krossade tomaterna och låt koka ihop ca 10 min. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker.

4. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Fyll lasagneplattorna med spenat och ricotta. Rulla ihop från långsidan och lägg i en smord/oljad form (ca 30x40 cm) med skarvsidan nedåt. Upprepa tills all spenatfyllning är slut.

6. Skeda tomatsåsen över och runt om cannellonin och skeda sedan över béchamelsåsen. Toppa med extra riven ost och pinjenötter.

7. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter.

8. Droppa ev. lite tryffelolja över cannellonin och servera!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!