Tid: 1 h
4 port
Ingredienser:
Cannelloni:
2 vitlöksklyftor
400 g fryst hel spenat
250 g ricotta
2 dl riven parmesan
Béchamelsås:
2 msk smör
2 ½ msk vetemjöl
5 dl mjölk
150 g riven, lagrad ost
Tomatsås:
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 burk krossade tomater
300 g färska lasagneplattor
50 g riven, lagrad ost
25 g pinjenötter
Ev. tryffelolja till servering
Smör eller olivolja till stekning och form
Salt och svartpeppar
En nypa strösocker
Gör så här:
1. Cannelloni: Tina spenaten och häll av överflödig vätska. Finriv vitlöksklyftorna. Hetta upp en stekpanna med smör eller olivolja. Fräs vitlöken lätt och tillsätt sedan spenaten. Fortsätt fräsa till vätskan kokat ur. Tillsätt ricotta och parmesan. Smaka av med salt och peppar.
2. Béchamelsås: Hetta upp smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet under vispning och låt fräsa någon minut. Tillsätt därefter mjölken lite i taget under konstant vispning. Låt koka upp och låt sedan sjuda under omrörning ca 10 min. Dra av från värmen, blanda ner osten och smaka av med salt och peppar.
3. Tomatsås: Finriv vitlöksklyftorna och finhacka löken. Hetta upp en stekpanna och fräs vitlök och lök i några minuter till de mjuknat. Slå över de krossade tomaterna och låt koka ihop ca 10 min. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Fyll lasagneplattorna med spenat och ricotta. Rulla ihop från långsidan och lägg i en smord/oljad form (ca 30x40 cm) med skarvsidan nedåt. Upprepa tills all spenatfyllning är slut.
6. Skeda tomatsåsen över och runt om cannellonin och skeda sedan över béchamelsåsen. Toppa med extra riven ost och pinjenötter.
7. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter.
8. Droppa ev. lite tryffelolja över cannellonin och servera!