Buffedags

Snart är det dags för studentavslutningen. 1 juni kommer Uppsala att fyllas av sjungande studenter på lastbilsflak. Men vad ska man bjuda på när de skrålat färdigt? Vår matskribent,  Liselotte Forslin, lagar en fräsch buffé med lagom många smaker.

Foto:

Mat & dryck2011-05-12 09:05

För en del familjer är det första gången och andra har redan avverkat en del studentskivor. Den stora frågan brukar vara vad man ska bjuda på. Buffé är alltid rätt och ett avslappnat sätt att bjuda på mat. Men det kan bli lite tradigt med den eviga rostbiffen, pajen och pastasalladen.

Jag försökte tänka till och skapade en lite uppdaterad vårbuffé som blev riktigt god och fräsch. Du behöver inte slå knut på dig själv och laga så många rätter, tänk kvalitet i stället för kvantitet. ”Verkmästaren i magen” brukar inte bli så glad åt för många smakblandningar i alla fall.

Om du vill dryga ut buffén kan du alltid göra en stor härlig grönsallad med mycket grönt, primörer, kanske jordgubbar och fetaost samt rostade frön eller nötter, ett par rejäla ostar är aldrig fel, några goda röror till brödet istället för smör är en god idé och om du vill dryga ut ytterligare – köp lite kallskuret. Ett stort fruktfat ser både fint ut och är gott till både ost och som avslutning.

Buffé kräver lite passning. Se till att faten fylls på och inte är så kladdiga. Det ser inte trevligt ut. Ställ ut mycket vatten till övrig dryck om det är varmt. Be om hjälp av några flinka vänner att hålla koll under festen så buffébordet alltid ser fräscht ut.
Våga fråga om hjälp före festen också. Kanske grannen kan baka brödet eller bidra med några termosar kaffe så slipper du tänka på det.

Den här buffén är beräknad till tio portioner. Tänk på att tio portioner inte är detsamma som tio personer. En person kan äta en halv eller två portioner. Det är smart att göra lite extra.

Melon med rökt lax

Ingredienser
1 melon av valfri sort, t ex cantaloupe, ca 700 g
200 g kallrökt lax i skivor
1 msk pinjekärnor, lätt rostade
några myntablad
10 små cocktailpinnar eller tandpetare

Gör så här
Dela, kärna ur och skär melonen i tio klyftor. Lägg klyftorna ner och skär bort skalet med en liten kniv. Dela laxskivorna om de är breda, du ska ha tio stycken. Linda skivorna runt melonklyftorna och fäst med en cocktailpinne. Arrangera klyftorna på ett fint fat och strö över pinjekärnor och myntablad.

Tips!
Melon med rökt lax kan du göra några timmar före festen och förvara kallt. Garnera i sista stund.

Foccacia med soltorkad tomat

Foccacia är ett matigt italienskt långpannebröd med olivolja. Jag har smaksatt det med soltorkade tomater. Du kan givetvis ta vad du själv gillar eller har hemma. Bör bakas kvällen före eller helst samma dag.

Ingredienser
13 dl Specialvetemjöl
1 påse torrjäst, 12 g
2 tsk flingsalt
3 msk olivolja
5 dl vatten, 40 grader
100 g strimlade soltorkade tomater i olja

Topping
2 msk olivolja
1 msk flingsalt

Gör så här
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt olivolja och det 40-gradiga vattnet och arbeta degen smidig, ca 10 minuter i maskin. Tillsätt tomaterna på slutet. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter. Knåda degen lätt och tryck ut den i en bakpappersklädd plåt. Gör små fördjupningar med fingret som ett mönster i degen. Ringla över olivolja, strö på flingsalt. Sätt ugnen på 200 grader. Låt degen jäsa under bakduk på plåten i ytterligare 30 minuter. Grädda ca 20 minuter. Skär foccacian i långa skivor eller rutor och servera. Brödet är gott som det är men kan också serveras med ost eller en röra.

Honungsmarinerad kycklingfilé med romescosås

Romescosås är en spansk sås med sötmandel och rostad paprika samt rökt paprikapulver. Det kan bytas ut mot vanligt paprikapulver och gärna en gnutta chipotlepasta eller en droppe rökessens för den rökiga smaken som är så speciell i denna söta sås. Kycklingfilé är ett säkert kort och är lätt att förbereda.

Ingredienser
(10 portioner)
8-10 kycklingfiléer
1 dl olivolja
1 dl flytande honung
2 msk soja
1 tsk sambal oelek
1 msk torkad rosmarin
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk salt

Romescosås
3 stora röda paprikor
1 vitt bröd, typ portionsbaguette, ca 70 g
3 msk rödvinsvinäger
75 g skållad, skalad och hackad mandel (finns färdighackad i påse om du har bråttom)
1 stor riven vitlöksklyfta
1 dl olivolja
2 dl passerade tomater
1 tsk rökt spanskt paprikapulver, kan uteslutas (om du har tur kan du hitta det i invandrarbutiker)
½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Dekoration
Svarta oliver och valfria örter

Gör så här
Honungsmarinerad kycklingfilé:
Blanda alla ingredienser och lägg i kycklingfiléerna. Låt de marinera minst en timme. Lägg dem på en plåt och häll överflödig marinad i en liten kastrull och låt det koka upp ordentligt. Kyl och spara. Sätt ugnen på 175 grader. Baka kycklingen 20-25 minuter tills klar köttsaft rinner ur när du skär i tjockaste delen. Låt svalna och skär i tunna skivor vid servering. Häll över den resterande marinaden.

Romescosås:
Sätt ugnen på 250 grader, grill. Dela och kärna ur paprikorna och skär dem i klyftor. Lägg dem på ett grillgaller och grilla högst upp i ugnen i ca 15 minuter tills skalet är svart. Lägg paprikorna i en skål och täck över med en tallrik. Låt de ånga av i ca 20 minuter, skala sedan bort det svarta yttersta skalet med en liten kniv. Dela brödet och gröp ur inkråmet i en liten skål. Häll över vinägern och låt det stå och dra en 5 minuter. Lägg paprika, bröd, mandel och vitlök i en matberedare och mixa slätt samtidigt som du späder med oljan och de passerade tomaterna till en krämig konsistens. Tillsätt rökt paprikapulver, salt och peppar. Vid servering: Arrangera kycklingskivorna på ett stort vackert fat. Skeda över såsen och garnera med svarta oliver och örter. Servera genast.

Tips!
Spanskt rökt paprikapulver är ”to-die-for”. Värt att leta efter. Brukar säljas i små fina plåtburkar i delikatessbutiker. Kallas också ”Dulce” eller ”Sweet paprika”. Såsen och kycklingen kan med fördel lagas dagen före och läggas upp vid servering.

Rostad färskpotatis och sparris

Säsongsprimörer behöver inga konstiga tillagningsknep eller smaksättningar. Lite god olivolja, ett gott salt och färska örter är allt som behövs.

Ingredienser
(10 portioner)
1 kg färskpotatis, skrubbad och delad
2 knippen grön sparris, ca 500 g
3 msk olivolja
flingsalt
2 msk färsk timjan

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg den skrubbade och delade potatisen i en långpanna och ringla över olja och strö över ett par nypor salt. Bryt av den nedersta torra delen av sparrisen och släng den. Dela sparrisen i bitar. Rosta potatisen i ugnen ca 15 minuter och lägg sedan på sparrisen. Rosta ytterligare 8-10 minuter tills det fått fin färg. Salta lite till. Serveras varmt eller avsvalnat med lite timjan på toppen.

Jordgubb-rabarberkompott med gräddglass och amarettikakor

Enkel och underbart god dessert som bjuds ur glas. Plocka fram dina gamla omaka glas, det ser bara fint ut. Kompotten kan du göra dagen före men desserten måste läggas ihop precis innan servering.

Ingredienser
(10 portioner)
1 l jordgubbar
500 g rabarber
1 ½ dl strösocker
2 kanelstänger

Till servering
1 påse italienska amarettikakor, 200 g (alt mandelbiskvier)
1 l gräddglass, av allra bästa kvalitet

Gör så här
Rensa och dela jordgubbarna. Skär rabarbern i mindre bitar. Du behöver inte skala den om den inte är jättegrov. Blanda de i en vid kastrull med socker och kanelstänger. Låt det sjuda i sitt eget spad tills det mesta av vattnet kokat bort. Låt svalna, kyl och tag bort kanelstängerna. Krossa kakorna i tio fina glas. Fördela glassen över och toppa med kompotten. Servera genast.

Tips!
Gör kompotten dagen före och kyl. Bryt gärna ner amarettikakorna i glasen i förväg så är du väl förberedd.

Caprese med sardell och chili

Caprese är den typiska italienska tomat- och mozzarellasalladen. Jag har uppdaterat den med kaxiga sardeller och het chili. Dessutom serveras den portionsvis vilket ser elegant och läckert ut. Men du kan givetvis varva ost och tomater med tillbehör på ett stort fat på klassiskt vis.

Ingredienser
10 portioner
10 stora kvisttomater, rumsvarma
500 g mozzarella, helst buffelmozzarella
10 hackade sardellfiléer ur glasburk
2 urkärnade och finhackade chilifrukter
olivolja
1 kruka basilika
flingsalt och nymald svartpeppar
10 små grillspett av trä

Gör så här
Skär tomaterna i tre skivor vardera. Skär osten i tjugo skivor. Varva tomaterna så du får tio portioner med tre skivor tomat och två skivor ost i varje. Fördela även de hackade sardellfiléerna och chilihacket mellan. Peppra, ringla över lite olja och garnera med basilika. Servera genast.

Tips!
Skär tomaterna och osten tidigare samma dag och förvara för sig. Lägg ihop portionerna precis innan servering.

Fler buffétips

• Gör en god röra till brödet av cream cheese, rivet citronskal och pesto. Gör en annan röra av mixade vita bönor, vitlök, persilja, citron och olivolja

• Köp en brietårta och garnera med torkad frukt, nötter och honung

• Om du serverar kallskuret, lägg upp några skivor portionsvis, t ex 3 skivor rostbiff ihoplagda och vikta på mitten så blir det lättare att ta

• Bön-, pasta-, och potatissallad är bra att dryga ut med

• Det är inget fel med färdiglagat, köp rostbiff och gör en god marinad och häll över, beställ färdiggrillade kycklingklubbor och gör en stor härlig sallad med melon till

• Beställ bröd från ett bra bageri om du inte bakar själv och beställ tårta från ett bra konditori om du vill ta en genväg förbi desserten

• Köp is i välsorterad mataffär så du kan fylla på baljor för kalla drycker

• Tänk i säsong när du planerar menyn

• Duka upp buffén i olika nivåer, ställ t ex en gammal sockerlåda eller liknade på bordet och ställ något fat på den, ställ ut ett tårtfat och ställ t ex små dessertglas på den

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!