Brödbak med nyttiga nötter

Foto: Scanpix

Mat & dryck2008-07-24 09:01
I dagar när bröd blivit något av ett skällsord och folk flyr kolhydrater värre än knottsvärmar på midsommarmyrar tycker jag gott att man kan få slå ett slag för brödbaket.
Det är roligt att baka. Jag skulle vilja gå så långt som att det till och med är nyttigt för själen. Fullt i klass med att kratta löv eller nöta psykologsoffor.
Dessvärre blir det knappast enklare att hitta gott bröd i vårt moderna samhälle. Samtidigt som butikens brödhyllor bågnar av den ena GI-limpan efter den andra, känns det som om man glömt bort att bröd måste vara gott också. I värsta fall får man knata genom hela stan för att hitta ett bröd värt att släpa hem.

Lösningen blir då helt enkelt att baka själv. En stunds kökslig harmoni där själen och magen möts över ett par mjöliga nävar och en frasig skorpa.
Och när vi ändå är i farten kan vi väl lika gärna passa på att ta till oss av de senaste vetenskapliga rönen. Vi bör äta mer nyttigt fett.
Mycket av det nyttiga fettet finns ju i frön och nötter - alltså passar vi på att köra ner några nävar nötter och frön i brödet, för att garantera en daglig dos.
Samma sak när det gäller anti­oxidanter. Bär kryllar av både anti­oxidanter, fibrer och nyttiga vitaminer. Så ner med bären i bullarna, bara!

Torkad frukt har också hamnat högt på hälsolistorna på sistone. Vad passar väl då bättre än fruktigt bröd? Detta kan med fördel även användas till ostbrickan.
Improvisera, knåda och grädda. Resultatet blir saftiga bröd med mycket smak, kul konsistens och en hel del inbakade nyttigheter. Lite äkta bakglädje får man på köpet.

RECEPT

Bröd med frukt, frön och nötter
Gula russin är en favorit, saftiga och inte lika söta som vanliga. Men här kan man i princip hälla i vad man hittar och gillar.

2 limpor
Tidsåtgång: 2 1/2 timme

25 g jäst
cirka 4 dl kallt vatten
375 g (ca 6 1/4 dl) ekologiskt vetemjöl
190 g (ca 3 1/2 dl) rågsikt
1 tsk brödsirap
2 tsk salt
100 g hela hasselnötter
1/2 dl pumpakärnor
1 dl torkade aprikoser
1/2 dl russin, gärna gula

Lös upp jästen i vattnet. Blanda degvätskan, vetemjöl, rågsikt, sirap och salt i en degblandare eller stor bunke. Blanda först långsamt och sedan snabbt. Knåda i minst 15 minuter om du knådar för hand, i maskin räcker det med 6-7 minuter. Det kan behövas lite ext­ra mjöl.
Rosta hasselnötter och pumpakärnor i en torr stekpanna tills de får färg och börjar dofta. Strimla aprikoserna. Blanda ner nötter, pumpakärnor (spara lite), aprikoser och russin i degen. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Vik degen några gånger och forma till två limpor och rulla dem i lite rågsikt. Lägg limporna i två smorda avlånga bakformar. Strö några pumpakärnor över. Täck med bakduk och låt jäsa i en timme.
Ställ in i ugnen i 250 grader, gärna tillsammans med en skål vatten för att få bättre yta.
Sänk till 225 grader efter några minuter. Grädda sedan i cirka 30 minuter. Stjälp upp bröden ur formarna och låt svalna på galler.
Servera gärna med en stark ost eller till ostbrickan.


Dinkelscones med ­blåbär och citron
Torkade blåbär är smakrika och nyttiga. Men de kan också ersättas med andra torkade bär eller hackad torkad frukt.

1 kaka - 4 scones
Tídsåtgång: 30 minuter

150 g (2 1/2 dl) dinkelsikt
150 g (2 1/2 dl) ekologiskt vetemjöl
1 tsk socker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
125 g smör
100 g torkade blåbär (eller annan ­torkad frukt eller torkade bär)
skalet av 1 citron
1 1/2 dl standardmjölk eller filmjölk

Blanda dinkelsikt, vetemjöl, socker, bakpulver och salt. Hacka smöret i kuber och fördela med fingertopparna i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt blåbär. Tvätta citronen och riv ner skalet. Häll i mjölk eller filmjölk och arbeta snabbt ihop degen. Det är viktigt att inte knåda för länge, utan bara lite lätt. Forma till en rund kaka och lägg på bakplåtspapper på plåt. Skär i fyra halvor som fortfarande hänger ihop i botten.
Grädda i 175 grader i 20 minuter eller tills kakan fått en fin gyllene färg. Bryt försiktigt isär kakan till fyra scones.
Servera varma med ost och sylt.


Vridna baguetter med färska örter
Färska örter är en fröjd i alla sammanhang. Varför inte stoppa dem i brödet?

4 bröd
Tidsåtgång: 2 timmar

25 g jäst
6 dl fingerljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1-1 1/2 dl finhackade blandade färska örter, t ex rosmarin, basilika, timjan, mejram
13-14 dl vetemjöl special

Smula ned jästen i en bunke och rör ut den med lite av det ljumna vattnet. Tillsätt resten av vattnet samt olivolja och salt.
Hacka örterna fint och packa dem hårt när du mäter upp mängden. Snåla inte! Blanda ner örterna i degspadet.
Tillsätt vetemjölet lite i taget. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg och knåda den i minst tio minuter. Låt sedan jäsa under bakduk i 30 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Forma till fyra längder och vrid dem. De ska inte knådas. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och snitta dem med vass kniv. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en skål vatten.
Pensla med lite ljummet vatten. Strö gärna lite extra örter över eller tryck ner en hel rosmarinkvist.
Grädda i åtta minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i cirka 20 minuter eller tills bröden fått fin färg och låter ihåliga när man knackar dem i botten.
Låt svalna på galler. Servera gärna bröden till soppa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!