Bröd med frukt, frön och nötter
2 limpor Tidsåtgång: 2 1/2 timme25 g jästcirka 4 dl kallt vatten375 g (ca 6 1/4 dl) ekologiskt vetemjöl190 g (ca 3 1/2 dl) rågsikt1 tsk brödsirap2 tsk salt100 g hela hasselnötter1/2 dl pumpakärnor1 dl torkade aprikoser1/2 dl russin, gärna gula
Rosta hasselnötter och pumpakärnor i en torr stekpanna tills de får färg och börjar dofta. Strimla aprikoserna. Blanda ner nötter, pumpakärnor (spara lite), aprikoser och russin i degen. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Vik degen några gånger och forma till två limpor och rulla dem i lite rågsikt. Lägg limporna i två smorda avlånga bakformar. Strö några pumpakärnor över. Täck med bakduk och låt jäsa i en timme.
Ställ in i ugnen i 250 grader, gärna tillsammans med en skål vatten för att få bättre yta.
Sänk till 225 grader efter några minuter. Grädda sedan i cirka 30 minuter. Stjälp upp bröden ur formarna och låt svalna på galler.
Servera gärna med en stark ost eller till ostbrickan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!