Brännässlor - nyttig skatt som bränns

Nu börjar de dyka upp, de där ogräsen som bränns. Som de allra första primörerna är brännnässlorna gratis föda för oss stadsbor som inte har trädgård.

Små och nya nässlor lämpar sig för matlagning.

Små och nya nässlor lämpar sig för matlagning.

Foto:

Mat & dryck2005-04-21 00:00
Det är de små och nya brännässlorna som ska plockas. När de blir större har de en tendens att bli trådiga och smakar inte så gott.
Men att plocka dem är lite kruxigt.
­Handskar är väl knepet, men så beror det nog också på hur hårdhudad man är, säger Olle G Olsson, före detta universitetslektor i biologi.
Han plockar dem med händerna. Och tricket är att inte vara försiktig utan att ta ett stadigt tag redan från början. Då går håren som bränns av.
Varför nässlorna bränns finns det inget solklart svar på. En teori skulle kunna vara att det är ett skydd för att växten ska få vara i fred. Men teorin är ihålig. Till exempel nässelfjärilen och dess larver bryr sig inte det minsta.

Det är vätskan i håren som bränns. Någon universalmetod för att bota sveda i huden finns inte, men nedkylning och utspädd salubrin kan lindra. Däremot kan det vara smart att plocka dem på rena ställen. Nässlorna är kväveälskande och växer gärna nära avfallshögar.
Men samtidigt är de nyttig mat. Det innehåller både A- och C-vitamin, kalcium och järn. Smakar rätten annorlunda än den borde kan det bero på att brännnässlan har en dubbelgångare. Den heter vit plister och bränns inte och är inte farlig att äta.

Det finns även kommersiella brännnässlor. Hos Sorunda grönsakshall säljs de till restauranger för 324 kronor kilot. Det höga priset beror på den krångliga hanteringen.
Skölj nässlorna väl är Olle G Olssons råd. Sedan brukar han köra dem i mixern.
Nässlor kan användas:
  • i degen när man bakar
  • i potatismoset
  • till soppa, se Kersti Kollbergs recept på sista sidan (A32 i dagens UNT).
  • till att ersätta basilika med i pesto
  • till att ersätta spenat i andra rätter.

    Recept
    För att vårda ditt nässelbestånd hela sommaren kan du skörda med lie så att nya små späda skott kommer upp allt eftersom. De är de små skotten som ska brukas.
    Du kan förvälla nässlor och använda som spenat i risotto, pastasåser, potatismos med mera. Eller torka dem och tillsätt i brödbaket. Allra godast och nyttigast är färskmixade som i recepten nedan från Alfta Rehab Center.

    Nässelgryll (4 portioner)
    Färska nässlor mixade med frukt till en vitamin- och mineralstinn puré till frukosten. Klicka i yoghurten, på gröten eller gör som i Alftaköket ­ hacka en fruktsallad och toppa med en klick nässelgryll. Det bränns inte i munnen!

    1­2 dl rensade och sköljda nässlor
    1 banan eller
    3 blötlagda fikon
    1 äpple eller päron
    eventuellt melon eller kiwi

    Mixa allt till en puré och servera direkt.

    Nässelbröd
    Järnrika bullar håller dig pigg hela dagen.
    100 g jäst
    1 l vatten, 37-gradigt
    2 msk olja
    1/2­1 tsk salt
    1 1/2 dl torkade nässlor
    2 dl vetegroddar
    2 dl russin
    1,7 l vetemjöl

    Smula jästen i en bunke. Slå på lite av vattnet och rör tills jästen löser sig. Tillsätt resten av vätskan. Blanda i olja, salt, nässlor, vetegroddar och russin. Tillsätt mjölet men spar lite till utbakningen. Arbeta degen smidig i ca 5 minuter. Låt den jäsa 30 minuter. Baka ut till runda bullar som får jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda i 200 grader i 10­12 minuter.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!