I vinter är det fem år sedan storkedjan Espresso House öppnade upp i S:t Pergallerian. Miljön mitt i gallerian är en smula annorlunda mot det gängse Espresso House-stuket, inga robusta snyggslitna möbler eller ombonad bibliotekskänsla. Där har kompisen i Svava-gallerian lyckats bättre med mysfaktorn.
Vad gäller lunchutbudet är det sallad och bröd som står på menyn. Bland annat finns en caesarsallad som plockas ihop på plats. Det går även att skapa sin egen plocksallad för en lite dyrare peng (89 kronor). Patrullen provar att plocka ihop en variant med bland annat lufttorkad skinka, chèvre och inlagda rödbetor. Till det ingår bröd och kaffe. Riktigt dåligt är att kaféet inte har en endaste bit glutenfritt bröd att få till salladen. Personalen förklarar sig med att efterfrågan är så låg, men ett paket glutenfritt knäcke kan man ändå kosta på sig att ha i lager utifall, tycker patrullen.
Även på mackfronten är det svårt för personer med specialkost i olika varianter, det är mycket mjölkprodukter och kött som står i fokus. Smörgåsarna på levainbröd, grillade om så önskas, smakar dock gott. Patrullen provar en med mozzarella, fetaoströra och paprika som mättar magen. Däremot är den lite smaklös, mer sälta från fetaosten hade varit bra – eller en helt mjölkfri variant med hummus. Det finns ett antal bagels med olika pålägg, den med kyckling och söt barbecuesås av hickorytyp är alltjämt en god historia. Inte något man blir jättemätt på, men det är en bra mellismacka för 60 kr.
Espresso House brukar anpassa utbudet efter årstiden, vilket patrullen uppskattar. För tillfället är det givetvis jultema med bland annat "tomtelatte" och en minibrownie med apelsintopping. Lagom söt och fin konsistens, tycker patrullen – men var är apelsinsmaken? Toppingen hade med glädje kunnat bytas ut mot riktiga apelsinflarn istället för det orange strösslet som mest smakar socker. En annan nyhet på fikafronten är toscamuffins med banan och mjuk kola. En förvisso lite oljig muffin, men smaken och toscafraset är härligt och kolasmeten inuti god.
En än sötare upplevelse är den glutenfria caramel cheesecake, men inte för mycket då det går att spåra ett syrligt stråk som lättar upp. Bryggkaffet levererar som alltid på Espresso House och så även espresson. Dricker man te har man dock inte samma fina utbud, då är det påsar som gäller.
Espresso House är ett trevligt fikaställe, men den som äter specialkost får det svårare. Det är synd på en annars kvalitativ kafékedja.