Borstj

(10-12 portioner)Det här är ett recept för många personer, perfekt för helglunch med ett gott bröd till. Får du något över är det bara att ta med i en burk med lite crème fraiche eller gräddfil på sidan om.500 g rödbetor1 stor morot85 g rotselleri70 g palsternacka2 gula lökar½ vitlök250 g vitkål700 g högrev eller märgpipa300 g rökt sidfläsk1 dl olivolja2 msk balsamico4 msk tomatpuré1 msk torkad timjan15 dl stark kycklingbuljongsalt, nymald svartpeppar, lite sockerServeringsförslag4 dl crème fraichegärna ett gott surdegsbröd samt lagrad ost

Mat & dryck2010-01-21 11:28
Skala rotfrukterna och löken. Skär rotfrukterna i centimeterstora tärningar. Klyfta löken och finhacka vitlöken. Skär vitkålen i strimlor. Tärna köttet och fläsket i centimeterstora tärningar.
Hetta upp hälften av oljan i en stor gryta, typ syltgryta. Bryn rotfrukter, löksorter och kål ca 5 minuter på medelvärme tillsammans med lagerbladen. Rör då och då. Hetta upp resten av oljan i en stor stekpanna och bryn fläsket knaprigt. Tag upp med hålslev och bryn sedan köttet. Salta och peppra. Tillsätt balsamico, tomatpuré och timjan och fräs snabbt ihop det med köttet under omrörning. Lägg kött och fläsk i grytan tillsammans med rotfruktsfräset.
Häll på buljongen och låt det sjuda under lock i ca 45 minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar och runda till sist av med ett par nypor socker. Servera med en klick crème fraiche eller gräddfil.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!