Behövs en kokbok om blodpudding?
– Självklart. Många går igång på blodpudding, det väcker minnen från barndomen och det är få som är likgiltiga. Antingen älskar eller hatar du blodpudding och de flesta har en mycket bestämd uppfattning om hur man ska tillaga den, det finns många fantasifulla sätt. Man kan till exempel byta ut bacon mot grillad haloumi.
Och hur gör du?
– Ja, kör den traditionella varianten, med lingonsylt. För mig är blodpudding bra, järnrik snabbmat.
Ni fick in flera hundra recept. Vad var det konstigaste?
– Kycklingfilé med blodpuddingstak. Det låter inget gott. Den med vaniljglass och blåbär är också rätt udda.
Recept ur boken Älskade blodpudding:
Kalles kycklingfilé med blodpuddingstak
2 kraftiga kycklingfiléer
2 dl matlagningsgrädde
Kvibille gräddädelost
4 tunna skivor blodpudding
1 paket bacon
matlagningshonung
Dela kycklingfiléerna mitt itu, bryn dem gyllenbruna på båda sidor.
Slå i matlagningsgrädde och smula i en halv Kvibille gräddädel. Låt puttra under lock tillsammans med kycklingen i 10 min.
Skär tunna skivor av blodpuddingen. Strimla och knaperstek bacon. Ta fram 4 tallrikar. Gör en spegel av ädelostsåsen, lägg på kycklingfilén, lägg på en tunn skiva blodpudding, toppa med bacon och resten av ädelosten samt ringla generöst med matlagningshonung över anrättningen.
Servera med en krämig rotfruktsgratäng.