För 8 personer
Bakas ut i 28 cm låg pajform med löstagbar kant
INGREDIENSER:
Till degen:
3 dl vetemjöl
125 g normalsaltat smör
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten
Till fyllningen:
500 g blåbär (motsvarar 1 liter bär)
3 msk strösocker
2 msk potatismjöl
Att äta till:
vaniljsås alternativt vispad grädde
GÖR SÅ HÄR:
1. Kör rumsvarmt smör, vetemjöl och strösocker i matberedaren några sekunder eller till dess att blandningen blivit grynig. Tillsätt kallt vatten och kör lite till så degen går ihop. Tryck ihop degen med händerna och lägg den svalt en halvtimme innan utbakning.
2. Kavla ut degen mellan dubbla bakplåtspapper. Ta bort det översta pappret och rulla upp degen på kaveln för att sedan rulla ut den över en låg pajform med löstagbar kant. Tryck ned degen, framför allt i kanterna och ta bort överflödig deg.
3. Tippa upp blåbären i en skål och rör dem med strösocker och potatismjöl. Häll ut bären i pajen och grädda mitt i 225 graders ugn. Blåbärspaj är godast rumstempererad med kall vaniljsås eller vispad grädde.