Hon är klädd i en traditionell etiopisk klänning i bomull med indigoblått och vitt och håret är dekorerat med en vit bomullsscarf. Så här är de boende inte vana att se henne.
Men i dag är ingen vanlig dag. AkberetBerhane, som kommit lite tidigare till jobbet i Eriksberg, har bjudit in de äldre till en etiopisk kaffecermoni.
– Har ni hört talas om hur den går till? Inte? Ja, men då ska jag berätta om en annan sida av Etiopien än den ni är vana vid, inte om krig, svält och fattigdom.
Framför sig har hon ett bord med små kaffekoppar i keramik, en kaka bakad på det etiopiska spannmålet Teff och en keramiskt handgjord kaffekanna, en jebena.
Akberet Berhane är från Eritrea, som tidigare tillhörde Etiopien, men har bott i Sverige i halva sitt liv. I början tyckte hon det var svårt att komma in i samhället, svenskarna var positiva och nyfikna men lite kyliga. Nu tycker hon att det finns massor med fördelar med att vara mångkulturell.
– Jag är sån som person att jag vill visa var jag kommer ifrån och berätta om våra seder och bruk. Det är ett sätt att komma närmare människor.
Hon går med energiska steg runt bland de äldre och låter dem dofta på kaffebönor som rostats ute på balkongen för att inte brandlarmet ska gå.
I Etiopien rostas annars kaffebönor över öppen eld i en fernelo, som är en grill. När gästerna doftat på bönorna mals de och kokas i gebenan.
Akberet Berhane har förberett uppkoket och häller upp den första omgången kaffe i kopparna.
– Ni orkar inte åka till Afrika men ni blir pigga av de här dropparna, säger hon och skrattar.
Trots svåra omständigheter som torka, krig och fattigdom klarar kvinnorna sin tuffa tillvaro genom att dricka kaffe med andra kvinnor, berättar hon.
– De pratar om livet, familjen, samhället och relationer. Det är skvaller och allvar och fungerar som en slags terapi.
De äldre på Glimmervägens vårdboende dricker bryggkaffe flera gånger om dagen och gillar drycken. När Elsie Borg tagit sin första tår av det etiopiska utbrister hon:
– Oj, det var starka grejer!
– Visst är det annorlunda än vår smak men det är gott, tycker Anna-Märta Borgström och så är diskussionen igång.
Elsie Borg berättar om ransoneringstiden under kriget då hon fick dricka kaffe av sump. Vattnigt och smaklöst, minns hon och tar en tugga av en brownie som Akberet Berhane bakat med teff, ett proteinrikt och glutenfritt mjöl från Etiopien.
Anna-Märta Borgström inflikar att hon är från Norrland och van vid kafferep.
– Då kokade vi också kaffe och skvallrade.
Gunny Öfverberg gillar däremot inte starkt kaffe. Men hon tar ändå en klunk och sväljer. Sen räcker det. Men i Etiopien dricks kaffe i tre omgångar, den första kallas för awel. Den andra är svagare och den tredje är mest utspädd och heter baraka och betyder att man utbringar välsignelse över alla. Sist men inte minst äter man popcorn, gjorda av durra, ett afrikanskt kafferkorn.
Akberet Berhane berättar att hon uppskattar att jobba med de äldre.
– Det är de som byggt upp landet. Det är tack vare dem har vi det så bra, säger hon och tittar på klockan.
– Oj, nu måste jag byta om och börja jobba. Back to real life, säger hon och får frågan från en äldre kvinna om när middagen serveras. Klockan fem blir svaret. Och så blir det självklart kaffe på det.
Fotnot: Läs mer om hur kaffeceremonin går till och läs recept här!