Biolog lagar mat med nitrat
Nitrat i mat är nyttigt och bra för magen, visar den matintresserade cellbiologen Joel Peterssons forskning. Här bjuder han på en god, lyxig och nitratrik vårbuffé.
Foto: Pelle Johansson
- Matlagning är mitt största intresse och det är jätteroligt att kunna kombinera sin hobby med arbetet, förklarar Joel Petersson som i morgon disputerar vid Uppsala universitets institution för medicinsk cellbiologi.
Matlagning och cellbiologi, alltså. Enligt Joel Petersson hör kosten och magens bakterieflora ihop i allra högsta grad. De rätter han dukat upp har dukat upp i dag har en gemensam nämnare som knyter an till hans avhandling: de innehåller alla nitratrika ingredienser som till exempel spenat, rabarber och mangold. Enligt avhandlingen kan nitrat vara nyttigt och skydda magsäcken från skador. Tidigare forskning har visat att det finns ett samband mellan nitrat och cancer, något som Joel Petersson förklarar att inte stämmer.
- Sedan dess har mängder av nya studier visat motsatsen men det är ju som med det mesta, det är alltid lättare att få igenom en smashig negativ nyhet, sen kan det komma tio saker som visar på motsatsen utan att det uppmärksammas.
I stället verkar det som att man gärna ska försöka äta mycket nitratrika grönsaker och frukter. Joel Peterssons tips för att få med nitratet i sin vardagsmatlagning är enkelt.
- Köp lite sallad och bryt av till maten. Alla grönbladiga grönsaker innehåller mycket nitrat.
Självklart är menyn vid morgondagens disputationsfest sedan länge noga planerad. Joel Petersson har själv bidragit med recepten till maten som ska serveras, självklart nitratrik och inspirerad av avhandlingen.
Det ringer på dörren och kompisgänget väller in för att bli bjudna på lunch. Det märks att de är vana.
- Jag äter lunch här säkert tre gånger i veckan, berättar Christian Hellsten.
Till och med Joels matlådor på jobbet brukar vara ovanligt goda och vällagade.
- Man skäms när man öppnar sin egen bredvid honom, berättar institutonskollegan Nina Funa medan hon låter sig väl smaka av vårsalladen med valnötter, citron och balsamvinäger.
Gästerna fyller sina glas med rödvin - vars ämnen ökar bindningen av kväveoxid i magsäcken och därför är perfekt som dryck till en nitratrik måltid. Vem sa att nyttigt inte kan vara gott?
Fakta om nitrat
Spenat, sallad, fänkål, mangold, selleri och rödbetor är exempel på nitratrika grönsaker. Nitrat finns naturligt i mörkgröna bladgrönsaker.
Enligt Joel Peterssons avhandling kan nitrat vara nyttigt och skydda magsäcken från skador. Det sker genom att nitratet omvandlas till nitrit av bakterierna i munhålan som sedan blir till biologiskt aktiv kväveoxid i magsäcken. Med hjälp av djurmodeller har Joel Petersson och hans kollegor visat att nitrat i maten skyddar mot både magsår och lättare skador som ofta uppkommer i magtarmkanalen då man äter antiinflammatoriska läkemedel.
Spenat, sallad, fänkål, mangold, selleri och rödbetor är exempel på nitratrika grönsaker. Nitrat finns naturligt i mörkgröna bladgrönsaker.
Enligt Joel Peterssons avhandling kan nitrat vara nyttigt och skydda magsäcken från skador. Det sker genom att nitratet omvandlas till nitrit av bakterierna i munhålan som sedan blir till biologiskt aktiv kväveoxid i magsäcken. Med hjälp av djurmodeller har Joel Petersson och hans kollegor visat att nitrat i maten skyddar mot både magsår och lättare skador som ofta uppkommer i magtarmkanalen då man äter antiinflammatoriska läkemedel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!