Billiga vardagsrätter för fattig månad

Annalena Winges matfilosofi går ut på tre ting: Det ska vara lagat från grunden, gå fort och inte kosta en förmögenhet. Hennes recept passar perfekt så här i januari när plånboken gapar tom.

Morotsbröd.

Morotsbröd.

Foto: Michaela Hasanovic

Mat & dryck2015-01-11 07:48

I ett gult trähus på en återvändsgata i Sunnersta bor Annalena Winge, maken Teddy Jansson och yngste sonen Alex, 19. Äldsta sonen har flyttat hemifrån men med tre i hushållet blir det fortfarande mycket matlagning och familjen äter middag varje dag efter jobb och studier.

– Jag kan inte komma på en enda anledning till att köpa snabbmat och halvfabrikat när det går lika fort att laga från grunden, säger Annalena Winge.

Hon är lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på en skola i Upplands Väsby och tycker att hon har ett tacksamt jobb. Eleverna gillar att laga mat på skoltid och många upptäcker att det inte behöver vara så krångligt. Som ett sätt att upptäcka det, låter hon dem göra jämförelser. Först får de köpa färdig hamburgare. Sen steker de nötfärs med lite salt och peppar, har på sallad, bröd och någon god sås. Vips, har de trollat fram en färdig rätt på nolltid.

– De blir förvånade att det går så fort och att det blir så mycket godare än den färdigköpta burgaren, säger Annalena Winge och tar fram en mixerstav.

Den sätter hon i en kastrull med kokade morotsslantar, potatis och lök. Efter någon minuts mixande är soppan färdig att hällas upp i en skål. Att mixa direkt i kastrullen är ett sätt att spara disk, något hon också lär ut till sina elever. Så lite disk som möjligt spar på miljön och på den egna energin. Och har man ingen stavmixer funkar en vanlig visp lika bra.

Soppa är en underskattad maträtt, tycker Annalena Winge, som började laga just den här rätten när barnen var små och fick pannkakor, som hon själv inte år så förtjust i.

Till soppan passar det snabbakade morotsbrödet, gjort på bakpulver och som med fördel knådas ihop när rotfrukterna kokar.

Rotfruktsgratängen går att förbereda dagen innan och det har Annalena Winge också gjort. Nu står den i ugnen för uppvärmning och ger ifrån sig en förförisk doft.

Favorittillbehöret i familjen är coleslaw, den här gången gjord på rödkål och rödlök med turkisk yoghurt.

– Jag är även förtjust i kalla såser och använder nästan uteslutande turkisk yoghurt. Rörorna går att variera i all oändlighet, med fetaost, gurka, svarta oliver eller olika sorters kryddor. Lite citron och honung är en annan favoritmix, säger hon.

Annars är morötter en populär ingrediens, användbar till mycket, tycker Annalena Winge som älskar enkla recept. Fem dagar i veckan är vardag och några svåra utmaningar finns det inte tid till.

Men hon kan ändå tycka att matlagning fungerar som vardagsterapi nu när barnen är stora. Att stå i köket och tänka igenom dagen och samtidigt fixa käk är en avkopplande syssla.

Recept

Morotsoppa

4 pers

4 morötter

3 potatisar medelstora

1 gul lök eller purjo

1 lit vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk citronsaft eller finriven färsk ingefära

1. Skala och skär rotfrukterna samt löken i bitar.

2. Koka dem i en kastrull med vattnet och buljongtärningarna tills de är mjuka.

3. Mixa soppan med en mixer eller i en matberedare

4. Smaka va med salt, peppar, citron eller ingefära.

5. Servera soppan gärna med en klick crème fraiche och ett gott bröd.

Morots och oreganobröd

8 st

5 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

1 msk bakpulver

1 tsk oregano

1 stor morot

1 tsk salt

75 g matfett

3 dl naturell yoghurt

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Blanda mjöl, bakpulver, oregano och salt i en bunke.

3. Skala och finriv moroten.

4. Finfördela matfettet i mjölblandningen och rör i moroten och yoghurten. Arbeta snabbt ihop till en deg.

5. Dela degen i 8 delar, platta ut med mjölad hand till tunna kakor på plåtar med bakplåtspapper.

6. Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter, låt bröden svalna i en handduk.

Rotsaksgratäng

4 pers

4 potatisar

3 morötter

2 palsternackor

3 dl matlagningsgrädde

2 dl lättcreme fraiche

1-2 st vitlöksklyftor

1 tsk timjan

2 dl riven ost

1 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skala rotfruketerna och skär dem i tunna skivor.

3. Lägg rotfrukterna i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.

4. Koka upp grädden och rör ner creme fraiche, timjan, pressad vitlök och osten.

5. Häll gräddblandningen över rotfrukterna.

6. Ställ in i mitten av ugnen i ca 1 timme, lägg över aluminiumfolie om gratängen får för mycket färg.

7. Garnera gärna med färsk timjan.

Lax med sweetchili dressing och coleslaw

4 pers

4 st laxfileer

salt, peppar

Ris

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Salta och peppra laxen och lägg i en smord ugnssäker form.

3. Sätt in i ugnen i ca 15 min.

4. Koka ris enligt förpackningen.

5. Gör dressing och cole slaw.

Sweet chili dressing

2 dl turkisk yoghurt

2 - 3 msk sweet chili

1 tsk honung

lite salt och nymalen svartpeppar

1. Blanda yoghurt, sweet chili och honung i en skål. Smaka av med salt och peppar.

Cole slaw

4 pers

5-6 dl finstrimlad vitkål

1 röd lök

1/2 dl majonnäs

1 - 2 msk senap

1/2 dl turkisk yoghurt eller creme fraiche

en nypa salt och lite grovmalen svartpeppar

1. Strimla kålen fint och skär rödlöken i tunna skivor.

2. Lägg kål och lök i en stor skål och tillsätt majonnäs, yoghurt, senap, salt och peppar. Rör samman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!