Bearnaisedagen ska firas den 18 maj. Iallafall om du frågar stjärnkocken Erik Lallerstedt som har instiftat dagen för att hylla Sveriges populäraste sås. Succésåsen väcktes till liv 1836 när en restaurang i Paris ville göra något extra inför konungen Henri IV:s besök.
Matskribenten och uppsalabon Johan Hedberg har över 60 tusen följare på YouTube. Unt.se tog ett snack med honom för att reda ut alla frågetecken kring bearnaisesåsen.
Vilka är dina tre viktigaste tips för att lyckats med en riktigt god bea?
1. Se till att äggvispet och det smälta smöret har samma temperatur. Då skär det sig inte lika lätt.
2. Gör den flera gånger. Det största misstaget vi svenskar gör är att man lagar något en gång sen bestämmer vi oss för att det är för bökigt. Ju fler gånger du lagar något desto godare blir det.
3. Våga testa nya smaker. Våga tillsätta saker som kan förhöja smaken. Det kan till exempel vara att röra i tomatpuré, andra örter, eller sky ifrån köttet.
När livsmedelsverket undersökte Sveriges mest populära livsmedel så hamnade bearnaise på tionde plats. Är du förvånad?
– Nej, jag hade nästan trott att det skulle hamna ännu högre. Alla vet vad det är och har ätit det. Jag tycker dock att vi äter för dålig bea. Jag stör mig på när man går på restaurang och sen påstås det i menyn att det serveras hemgjord bearnaisesås. Sen efter första tuggan känner man att den är uppslevad ur en hink.
Hur räddar man en bea som har skurit sig?
– Man kan ta en äggula och vispa upp, sedan rör man sakta ner det i den skurna bearnaisen. Då får man såsen att binda sig mot den nya äggulan.
Hur firar du Bearnaisedagen?
– Haha, ja jag får väl slå ihop en bearnaise ikväll.
I klippet nedan kan du se när Johan Hedberg rör ihop en hemgjord bearnaisesås.