Bästa vintipsen till grillningen
När man grillar är det nästan alltid tillbehören som styr vinvalet, berättar Josefine Asplund, sommelier på Sigtuna stadshotell.
Foto: Annika af Klercker
Ett exempel: Om du absolut vill dricka rött vin till fisk, väljer du exempelvis knaperstekt bacon, marinerade champinjoner eller parmesanost som tillbehör.
Och vill du dricka vitt vin, ja då väljer du ett ljusare kött som kalv, kyckling eller kalkon.
För att få en bra kombination av mat och vin hemma kan man använda sig av några enkla knep. När mat med syrlig smak möter syrarikt vin blir helhetsupplevelsen mindre syrlig och mer harmonisk. Och när sötman i maten möter ett sött vin blir smakupplevelsen mindre söt.
- Vinet och maten ska gifta sig. Du ska hitta kombinationer där både vinet och maten vinner på mötet. Det lyfter helhetsupplevelsen flera nivåer, säger Josefine Asplund.
Nyligen vann hon det prestigefyllda Lilly Bollinger Award och blev årets bästa kvinnliga sommerlier. Hon beskriver sig själv som en "smaknörd".
- Jag tror jag har en fallenhet för att känna igen smaker och dofter. Det kanske låter lite töntigt att säga "smaknörd" men ja, så är det nog.
Josefine Asplunds drinktips
(Recept för 1 person)
Isat grönt te med Calvados och lime
5 cl Calvados
6 cl grönt te skakat med is
3 cl färskpressad lime
1 cl koncentrerad äppeljuice
Skaka drinken med is och knappt en halv äggvita. Sila i ett kylt glas.
Från svenska trädgårdar rabarber och vanilj med rom och mynta
5 cl ljus rom
6 cl sockerlag kokt med rabarber och vaniljstång. Koka socker, vatten, rabarber, innehållet på en vaniljstång
1 kvist mynta
2 cl färskpressad lime
Rivet limeskal från 1 lime
Använd en mortel för att röra ihop limeskal, mynta, rom och sockerlagen.
Rör drinken med is.
Sila drinken i glaset servera med krossad is.
Somrigt med jordgubbar och basilika
5 st jordgubbar
4 stora basilikablad
3 cl färskpressad lime
2 cl sockerlag med smak av jordgubb
6 cl mousserande alkoholfritt vitt vin
Använd en mortel för att röra ihop jordgubbar med basilika, lime och sockerlag toppa med alkoholfritt bubbel.
Vindrink
11 cl vitt torrt vin eller vitt mousserande vin
1 cl valfri likör
Häll likören i botten på glaset och slå på vin eller mousserande vin.
Vintips
Till laxen:
Trimbach Riesling, Alsace Frankrike 2005. Nr 2639. Pris: 109 kr.
Canaletto Müller Thurgau 2006 Alto Adige Italien. Nr 82279. Pris: 74 kr.
Till kycklingen:
A Christmann Spätburgunder 2004, Pfalz Tyskland. Nr 97029. Pris: 219 kr.
Bruno Clair Cuvée Margot Bourgogne, Frankrike. Nr 5447. Pris 125 kr.
Till köttet:
Ravenswood Sonoma County Zindfandel 2003, Kalifornien. Nr 87399. Pris: 179 kr.
Big House Red Bonny Doon, Santa Cruz Californien. Nr 23096.Pris: 84 kr.
Till vegorätten:
André Clouet Brut Rosé Champagne, Frankrike. Nr 89337. Pris: 295 kr.
Gobelsburger Grüner Veltliner Kamptal, Österrike.Nr 2775.Pris: 88 kr.
Ölrekommendationer till sommarens grillning:
1579 Miller Genuine Draft USA Flaska 330 ml 13.90
1331 Nils Oscar Farm Ale Sverige Flaska 330 ml 15.80
1355 Slottskällans Imperial Stout Sverige Flaska 330 ml 26.70
1497 Carnegie Stark-Porter Sverige Flaska 500 ml 18.70
1598 Corona Extra Mexiko Flaska 330 ml 15.40
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!