Bäst på espresso

Flera komponenter krävs för att kunna brygga en riktigt bra espresso, tycker ägarna till Uppsalas bästa espressokafé efter att City testat tio.

Gott kaffe, en bra maskin och skickligt handlag krävs för en perfekt espresso.

Gott kaffe, en bra maskin och skickligt handlag krävs för en perfekt espresso.

Foto: Rolf Hamilton

Mat & dryck2009-11-02 10:28
- Det handlar om ett hantverk som man lär sig med tiden. Man måste ha ett gott kaffe och en bra maskin, men sedan krävs det också ett skickligt handlag för att kunna göra espresso, förklarar Kristina Vardein, ägare till Vardein & Co i Saluhallen, som tillsammans med Espressoteket på Sysslomansgatan rankade högst i Citys ­espressotest.

På Vardein byter man till nya bönor i kvarnen varje dag, vilket ger en variation som Kristina Vardein tror är något som går hem hos kaféets besökare.
Espressotekets ägare Ercan Kirik betonar också kombinationen av rätt utrustning och ett väl utfört hantverk för att få till en välsmakande kopp.
- Utrustningen är avgörande, men den kräver också mycket kärlek och att man hanterar den på rätt sätt. Det är många detaljer bakom, säger han.
Han tycker att kunskapen om kaffe har ökat i Sverige de senaste åren.
- Vi konsumerar väldigt mycket kaffe i Sverige, men tidigare har medvetenheten om vad vi dricker inte varit så hög.


Kafépatrullen testar: Tio espresso
Citys espressotest omfattar inte restauranger och de testade ställena utgör endast ett urval.


Vardein & Co
Saluhallen
Pris: Enkel 10 kr, dubbel 15 kr.

Espresson som serveras här är precis som den ska vara: ett lager crema som kan bära upp lite socker, smaken är fyllig, len och eftersmaken varar länge. Det finns åtta sorters kaffe på menyn och många fler bönsorter i hyllan. Till kaffet får man vatten, sedan finns det bara småkex och praliner, eventuell lunch får man ordna någon annanstans. På eftermiddagar serverar man sandwichar och scones, men då handlar det om te som dryck.
Miljön är typisk saluhall, det finns åtta platser i gången och tre fyra i butiken. Det här är inget ställe för en slentrian­fika, däremot en naturlig omväg för en kaffeentusiast.


Espressoteket
Sysslomansgatan 9

Pris: Enkel 10 kr, dubbel 20 kr.
Närmare ett italienskt kaffehak än så här går det inte att komma i Uppsala just nu - och espresson här är lika mycket en dryck som ett skådespel. Så här ska en espresso vara: varm med ett ordentligt lager crema, fyllig doft och smak, lång och angenäm eftersmak. På kaffemenyn finns sju sorter, som serveras utan vatten (men med mandelkakor).

Som tillval finns några intressanta italienska bakverk modell mindre. För den hungrige är valet enkelt: focaccia. Inredningen är enkel och stram, ibland förstärks stämningen med smäktande operatoner. Espressoteket är ett toppenställe, såväl för den som är ute ­efter en snabb koffeinkick som för den som vill njuta en längre stund av hant­verket från en erfaren barista.



Barista Fair Trade Coffee
Svartbäcksgatan 14
Pris: Enkel 19 kr, dubbel 24 kr.
Bra mängd för en espresso, perfekt ­tigrerad crema. Fyllig, söt, fruktig smak, lång angenäm eftersmak. Klart över ­genomsnittet i stan just nu.

På menyn räknas upp ett tiotal kaffedrinkar, gjorda på fairtradebönor från Etiopien. Till detta finns ett rikligt sortiment av tårtor och bakverk samt ett mind­re utbud av smörgåsar och focaccia. Vatten och dylikt får man hämta själv, sedan är det bara att hitta en bra plats i någon soffa eller fåtölj. Den som får plats vid fönsterbord har bra utsikt över ­gågatan.



Café Latte
Drottninggatan 8
Pris: Enkel finns ej på menyn, dubbel 20 kr.
Trots att menyn visade annorlunda gick det att få en enkel espresso - och betala för dubbel. En definitionsfråga förvisso, den vi fick in var generöst tilltagen. Den var riktigt varm, men tyvärr helt utan spets - kanske var kaffet inte riktigt nymalt? Man får inget vatten till, socker finns på borden, men inga skedar.

För den som inte vill ha espresso finns det bryggkaffe, turkiskt kaffe, samt de sedvanliga mjölkvarianterna. Utbud av kaffebröd är inte jättestort, på den övriga menyn finns soppa, smörgåsar och sallad. Inredningen är minimalistisk, lattefärgade väggar med några tavlor på, barstolar och en hygglig utsikt mot Drottninggatan. Latte är ett litet ansråklöst ställe, kanske mest för take away?


CoffeeHouse by George
Bangårdsgatan 13
Pris: Enkel 26 kr, dubbel 28 kr.
Nymalda bönor, snabb servering, men den ihopsjunkna creman skvallrar om att espresson som kommer in har passerat sin topp. Smaken är trots detta fyllig, med lite syra och lång, behaglig eftersmak. Socker och sked får man ordna med själv, liksom vatten.

Kaffemenyn omfattar cirka 20 sorter, några av dem rätt okonventionella, eller vad sägs om snickers? På den övriga menyn finns smörgåsar, toast, ­scones och ett tiotal varmrätter.
Miljön är av det kalare slaget, med skinnstolar o soffor samt klinker. Utsikten mot Kungsgatan domineras av Resecentrumbygget, här sitter man en stund i väntan på buss eller tåg.


Café Årummet
Östra Ågatan 9
Pris: Enkel 20 kr, dubbel 25 kr.
Enligt beskrivningen serveras här espresso gjord på fairtradebönor av "brasiliansk typ". Ambitionen är hög och den espresson vikariebaristan serverar dras snabbt tillbaka av hans äldre kollega. Ny malning och nytt försök resulterar i en fyllig espresso som dock hade tjänat på en tjockare crema.

En after eight-bit serveras till, vatten får man ta själv. Till kaffet finns det ett rejält utbud av tårtor, bakelser och kaffebröd. På den övriga menyn finns smörgåsar, sallader, pajer och pasta. Inredningen är ombonad med gammaldags soffor och fåtöljer, gästerna stannar länge trots att utsikten inte är överväldigande.


Hugos Kaffe- och Deli
Svartbäcksgatan 21
Pris: Enkel 10 kr, dubbel 20 kr.
Tio kaffesorter, i kvarnen finns för tillfället bönor från trendiga rosteriet Johan & Nyström. Espresson kommer i en kopp utan assiett, eventuell sked och socker får man leta upp själv. Creman är inte av det tjockare slaget, smaken är fyllig med markant syra och en inte helt angenäm eftersmak. Kanhända beror det på att kaffemaskinen sköts med vänster hand, vilket ångpipen täckt av torkade mjölkrester vittnar om.

Till kaffet finns det över dussin olika sorters kaffebröd, på övriga menyn finns sallader, pajer och smörgåsar. Inredningen är enkel och hemtrevlig. Hugos lever inte upp till ambitions­nivån vad espresson beträffar, trots att man även säljer bönor och erbjuder kaffekurser.


Café Unico
S: t Persgatan 7
Pris: Enkel 22 kr, dubbel 26 kr.
Unico bjuder på måttligt varm espresso. Creman är i tunnaste laget och smaken kort, avslagen med syrliga toner. Igentorkade portafilter och gäggiga ångrör vittnar om att man satsar på annat än espresso här. Trots detta finns det fem sorters kaffe och en del tårtor och bakverk.

Fokus verkar dock ligga på luncher, med sallader, pasta, pajer, smörgåsar och även varmrätter. Vatten och dylikt finns, men man får ta själv. Inredningen är kakel, tegel och klinker, utsikten mot S:t Persgatan är begränsad och serveringen inte alltför intresserad.


Waynes Coffee
S:t Persgatan 10
Pris: Enkel 20 kr, dubbel 25 kr.

Trots att den kommer direkt från ­maskinen har espresson alldeles för tunn crema, nästan som för formens skull. Smaken är dock fyllig, med markant fruktighet och lång eftersmak. På menyn finns åtta sorters kaffe och en del bakverk och kaffebröd. För den som är ute efter något matigare finns smörgåsar, sallader och pasta. Man sitter bra i bekväma stolar och fåtöljer och här är det lätt att bli sittande länge. ­Utsikten bidrar, i det här gatuhörnet är det aldrig stilla.



Joel's Café
Östra Ågatan 59
Pris: Enkel 18 kr, dubbel 24 kr.
Den generösa storleken på en enkel ­espresso väcker misstankar, som tyvärr bekräftas omedelbart. Ett tunt lager skum förmår inte dölja att det som finns under inte är en espresso, men en vattnig sörja med bränd smak som inte bör för­täras. Nej, vill man dricka något till de hemgjorda bakverken och pajerna är det bäst att hålla sig till te eller smoothies här. På lunchmenyn finns sallad, lasagne och pannkakor (!).

Lokalen har charm, med sina nötta bord, trådstolar och en hylla med ett ­dussin sittplatser. Utsikten över Fyrisån och alla förbipasserande cyklister kan ­tyvärr inte kompensera den tvivelaktiga drycken.
Liten ordlista:

Espresso: Starkt kaffe (3 cl) där varmt vatten (90-94 grader) strömmar under tryck (9 bar) genom malt kaffe (7-8 gram) i cirka 25-30 sekunder.

Crema: Skummet som bildas ovanpå espresson.

Portafilter: Handtaget med filtret som innehåller kaffet.

Extraktion: Processen under vilken kaffet flödar ur portafiltret.

Barista: Personen bakom espressomaskinen.

Tamper: Verktyget man trycker ihop kaffepulvret med i portafiltret.

Barista: Hantverksskicklig person bakom espressomaskinen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!