Bärsäsongen är här

Svensk högsommar är den bästa tiden för frukt och bär. Nu kan man unna sig en fruktig dessert var och varannan dag. Mosa och blanda med grädde, grilla eller bjud tillsammans med vaniljkräm och smördeg.

Hallongrottor fylls normalt med hallonsylt. Byt ut sylten mot färska hallon och grottorna blir så mycket godare. 
Foto: Dan Strandqvist

Hallongrottor fylls normalt med hallonsylt. Byt ut sylten mot färska hallon och grottorna blir så mycket godare. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Mat & dryck2012-06-28 09:01

Jordgubbarna är först ut. De svenska ”gubbarna” gjorde entré redan några veckor före midsommar och brukar finnas kvar på marknaden fram till den gamla kräftpremiären. Hallon och blåbär kommer när som helst och sedan väller det på med plommon, körsbär, vinbär, krusbär och många andra bär från skog och trädgård. Med ett par plattor djupfryst smördeg, en klick vaniljkräm och riktigt fina jordgubbar kan man enkelt göra en lyxig dessert. Smördeg i botten och på toppen, däremellan jordgubbar skurna i klyftor, vaniljkräm och vispad grädde. Det enda kruxet är att man inte kan lägga ihop desserten för långt i förväg. Då mjuknar smördegen och blir lite nattstånden och trist. Men man kan förbereda allt det andra så går det ändå snabbt att lägga ihop desserten strax före servering.

Är det förberedelser som gäller är jordgubbsdesserten Romanoff ett bättre val. Den klarar några timmar i kylskåp och blir egentligen godare av att stå en stund. Romanoff ska normalt smaksättas med citruslikör, men det är ingen nödvändighet eftersom det raspade apelsinskalet ger snudd på samma smak.

Frukt på grillen är inget nytt men ändå blir alla smått lyriska när resultatet ställs fram. Färsk grillad ananas toppad med ljust muscovadosocker blandat med lönnsirap låter som en översöt dessert men i praktiken upplevs den som fräsch och frisk. Vill man ändå gå mer åt det syrliga hållet kan man grilla blandade frukter och toppa med smaksatt balsamvinäger.

Ett annat alternativ är att trä upp jordgubbar på träspett som läggs på grillen ett par minuter. Servera spetten med hårt vispad grädde som kylts ordentligt, allt för att få kontrast mellan varmt och kallt. Avsluta med att riva mörk choklad över och toppa med några blad citronmeliss. Enklare kan det inte bli. Knappast godare heller.


Jordgubbsdessert på höjden

För 4 personer
2 plattor fryst smördeg
1/2 liter jordgubbar

Till vaniljkrämen:
2 äggulor
3 msk florsocker
1/2 msk majsstärkelse
1 dl grädde
1/2 dl mjölk
1/2 vaniljstång
1 tsk smör
Till garnering:
2 dl vispad grädde
3 msk florsocker
citronmeliss
jordgubbar

1. Ta ut små, runda kakor med cirka 8 cm i diameter ur smördegen. Värm ugnen till 225 grader. Lägg smördegsutsticken på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter eller tills smördegen rest sig ordentligt och fått fin färg. Ta ut och låt kallna.
2. Häll upp grädde och mjölk i en rostfri kastrull. Öppna den halva vaniljstången och skrapa ut fröna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och dra kastrullen från värmen. Efter 10 minuter fiskas vaniljstången upp.
3. Vispa äggulor, florsocker och majsstärkelse till en pösig smet. Vispa i gräddmjölken. Slå tillbaka blandningen till kastrullen och värm tills krämen nästan kokar. Ta kastrullen från spisen, rör ner smöret och kyl snabbt.
4. Klyv smördegskakorna. Bred ut ett lager vaniljkräm på bottenkakan. Arrangera fina klyftor av jordgubbar ställda på högkant i krämen. Bred ut lite vispad grädde på övre locket och placera det med grädden nedåt ovanpå jordgubbarna. Sikta över florsocker och toppa med några jordgubbsbitar samt citronmeliss.

Tips Att dricka till
Jaillance Muscat (90589) i Systembolagets tillfälliga sortiment, som just nu finns i de flesta butiker, är ett spännande vin som passar bra till frukt och bär. Ekologiskt odlade råvaror tilltalar och priset är överkomliga 89 kronor.


Jordgubbar Romanoff

För 4 personer
1 liter jordgubbar
1/2 tsk fint rivet apelsinskal
1 1/2 msk strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
2 msk Cointreau eller annan citruslikör (kan uteslutas)

1. Dela jordgubbarna i klyftor. Spara fyra jordgubbar till garnering. Lägg bitarna i en skål. Tvätta apelsinen noga och riv en halv tesked av det yttersta orangefärgade skalet. Vänd ner skalraspet tillsammans med strösocker och likör (om man vill) i skålen med jordgubbarna. Plasta skålen och ställ den kallt i minst 1 timme.
2. Sila av och spara vätskan i skålen. Kör knappt hälften av jordgubbarna till puré i en mixer. Fördela resten av bären i fyra glas.
3. Vispa grädde och florsocker ganska hårt. Blanda grädden med bärpurén och lägg i en spritspåse utan tyll. Fördela den smaksatta grädden över bären i glasen. Ställ kallt. Toppa med en jordgubbe i varje glas före servering.


Grillad frukt med dadelbalsamvinäger
Kan göras på alla typer av grillar

För 4 personer
1 honungsmelon
1 färsk ananas
1 liter färska, fasta jordgubbar
1 msk dadelbalsamvinäger (eller annan frukt- eller bärvinäger)
1 msk strösocker

Att äta till:
vispad, kyld grädde

1. Skär melon och ananas i ungefär 2 centimeter tjocka skivor. Skär bort det hårda skalet på båda frukterna. Skär även bort den hårda mittbiten från ananasskivorna samt peta bort kärnhuset mitt i melonen. Jordgubbarna grillas med fästet.
2. Grilla melon och ananas ungefär 2 minuter per sida. Jordgubbarna grillas sammanlagt ett par minuter men måste rullas runt några gånger för att inte bli övergrillade och mosiga.
3. Lägg upp frukten på tallrikar. För att få kontrastverkan med sockret är mörka tallrikar att föredra. Ringla över dadelbalsamvinägern och strö över socker. Serveras med en klick riktigt kall, vispad grädde.


Hallongrottor på riktigt

Cirka 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
4 dl hallon + 1 msk strösocker

1. Blanda mjölet med socker, bakpulver och vaniljsocker direkt i matberedaren. Skär smöret i bitar och släpp ner dem i mjölbladningen. Kör samman allt till en deg. Överarbeta inte utan kör bara tills degen går ihop. Ju mindre hackande, desto sprödare hallongrottor.
2. Ställ ut 20 muffins- eller stora bullformar på en ugnsplåt. Forma degen till kulor av en valnöts storlek och lägg dem i formarna. Tryck till med ett finger så det blir en grop i mitten av varje kaka. Hacka hallonen grovt och blanda med socker. Fördela blandningen i groparna.
3. Grädda mitten i 200 graders ugn i cirka 12 minuter. Lyft de färdiggräddade hallongrottorna från plåten och låt dem kallna på ett galler. Står de kvar på plåten blir de lätt övergräddade och hårda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!