Baklava
Antal portioner: 25Ugnstemperatur: 180 graderTid i ugn: 40-60 minuterIngredienser:1 paket filodeg (500 g)1,5 deciliter krossade valnötter1,5 deciliter krossad mandel1 tsk kanel1 msk sockereventuellt 1/2 tsk mald nejlika200 g smält margarinSockerlag:4 deciliter strösocker3 deciliter vatten1 msk citronjuice
Lägg filobladen i formen, en åt gången som du penslar med smält margarin. När du lagt i hälften av filodegen, strö över nötblandningen. Lägg därefter på resten av filodegen, ett blad åt gången som också de penslas med margarin, även det översta lagret.
Skär baklavan med en skarp kniv i fyrkanter eller trekanter. Baka den i ugnen i 40-60 minuter tills den är gyllenbrun.
Under tiden, koka upp ingredienserna till sockerblandningen. Rör om tills sockret smält och låt sjuda i 5 minuter. Rör om då och då.
Låt baklavan svalna, häll sedan över varm sockerblandning och låt den stå i 10 minuter. Det är viktigt att sockerblandningen är varm när den hälls över baklavan, annars kan sockret gryna ihop sig. Baklavan håller sig i två veckor om den förvaras kylskåpskall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!