Baka som proffsen i påsk

Gör som bagaren gör i påsk. Familjeföretaget Bageri Brantingstorg antog utmaningen att komponera bakverk som passar efter påskbuffén eller middagen och som inte är särskilt komplicerade. De bakade en gul påsktårta med fågelbo och ägg, en frukt- och bärpaj som även kan bli bakelser, apelsinbollar med nötter och chokladtryffel som smälter i munnen och är lätt att röra ihop.

Frukt- och bär pajens recept passar även till bakelser.

Frukt- och bär pajens recept passar även till bakelser.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Mat & dryck2005-03-24 10:07
Klockan halv fyra på morgonen kliver bagare Patrik Holmberg upp ur sängen. Sedan lägger han sig i soffan en kvart. En kvart senare är han på jobbet beredd att börja dagen. Å andra sidan slutar han tidigare än många andra.
— Knepet är att sova lite på ­eftermiddagen, säger Lasse Holmgren, som varit bagare i 50 år och driver familjeföretaget Bageri Brantingstorg.
De har fått i uppgift att baka en påsktårta och något mer. När vi kommer dit har de dessutom gjort en frukt- och bärpaj som kan förvandlas till bakelser, chokladtryffel och apelsinbollar.
— Efter en påskmiddag som kan bli ganska tung har vi gjort lite lättare bakverk, säger Patrik Holmberg, en av sönerna.


Hans sambo Lena Adolfson garanterar att apelsinbollarna är enkla att göra.
— De går inte att misslyckas med, säger hon.
Själva äter de inte så mycket sött. Bara då de experimenterat fram något nytt. Och det är en av fördelarna med ett litet bageri, hittar de på något smarrigt kan de lätt ändra i sortimentet.
Tårtförsäljningen ökar vid påsk och jul, fast allra störst är åtgången vid skolavslutningen. Storsäljaren heter blåbärsprinsess.

I tretton år har de haft bageriet på samma plats. När vinden vill, ligger doften av nygräddat över torget. Nyligen öppnade de även ett fik i angränsande lokaler som är snudd på intakta sedan 1956.

RECEPTEN



Påsktårta med kanel och äpple
(10-­12 pers)

Tårtbotten:
4 ägg
4 dl socker
2 dl ljummet vatten
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
3 dl vaniljkräm
1 dl äppelmos (till en botten)
2 msk äppelmos (blandas i grädden)
4 dl grädde
1 tsk kanel blandat med 1 tsk socker

cirka 500 g marsipan
kolaremmar
eventuellt chokladägg

Smöra och bröa en form. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Tillsätt vatten. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40­45 minuter i 175 grader.
Dela sockerkakan i tre bottnar. Bred vaniljkräm på den nedersta. Bre ett lager av äppelmos (1 dl) på nästa. Vispa grädden. Rör i kanelsockret och 2 tsk äppelmos. Bred gräddblandningen ovanpå äppelmoset. Spara grädde till uppstrykning, (grädde på toppen och kanterna) . Lägg på den tredje bottnen och stryk grädde tunt både på toppen och på sidorna.
Om du har ofärgad marsipan färga den med karamellfärg. Spara cirka en femtedel till den tvinnade flätan och eventuellt till ägg. Kavla ut marsipanen cirka 4 millimeter tjockt. Lyft upp marsipantäcket och täck tårtan. Smek täcket ner över kanterna. Ta en trubbig kniv, typ bordskniv utan taggar, och skär bort det överblivna. Sno ihop fågelboet av kolaremmar och lägg på toppen. Lägg i äggen.


Chokladtryffel
(cirka 40 stycken)

2,5 dl grädde
1 dl florsocker
50 g smör
250 g mörk choklad med minst 60-procentig kakaohalt
kakao för pudring

Blanda grädde, florsocker och smör i en kastrull. När det kokar upp, ta kastrullen av plattan och tillsätt chokladen i bitar. Rör om tills den smält och smeten blivit jämn. Låt stå ett dygn i rumstemperatur med plast över. Spritsa eller sleva upp på bakplåtspapper i lagom små portionsbitar. Ställ kallt en timme. Pudra kakao över och tryck till med en gaffel, ger spår som dekoration.

Fruktpaj eller bakelser
Mördeg:
4 hg smör
3 dl strösocker
9 dl mjöl
1 ägg
2 msk vatten

Fyllning:
6 ägg
4 dl grädde
2 dl florsocker
4 cl likör, t ex Grand Marnier el Amaretto
Valfri säsongens frukt eller bär

Botten: Blanda ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten. Ställ åt sidan.
Fyllning: Vispa ihop ägg och florsocker till en vit smet. Blanda i grädde och likör och rör om. Fyll formen nästan ända upp till kanten och grädda i cirka 190 grader i cirka 20 minuter eller tills smeten stannat. Låt kallna, hit går det bra att göra dagen innan. Dekorera med säsongens frukt eller bär. Gelé på toppen behövs inte för hemmabruk.
Bakelser: Receptet kan användas till bakelser. Gör likadant men använd små formar. Grädda dem i cirka 12 minuter.


Apelsinbollar
(25 stycken)

1/2 kilo mandelmassa
4 dl strösocker
10 dl rivna nötter
1 dl äggvita
1 msk koncentrerad apelsinjuice
florsocker (till bädd)

Blanda mandelmassan med strösockret i matberedare, med elvisp eller för hand. Rör i nötterna och tillsätt sedan lite äggvita i taget och så apelsinjuicen. Gör en bädd av florsocker och klicka ut kakorna. Rulla klickarna i florsockret till bollar. Grädda cirka 13 minuter på 180 grader eller tills kakorna fått färg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!