Ayos paella från Nerja
(Ca 6 portioner) Använd de skaldjur du gillar och har tillgång till. Paella är superbra festmat.1/2 dl olivolja1/2 g saffran1 hackad gul lök4 hackade vitlöksklyftor2 hackade paprikor i olika färger4 tärnade stora tomater1 l musselspad eller fiskbuljong5 dl långkornigt rissalt och nymalen svartpepparDessutom:6 kycklingben1 kg blåmusslor + 1 l vatten eller hälften vatten hälften vitt torrt vin1 kg räkorev andra skaldjur som kräftor, havskräftor, bläckfiskringar etccitronklyftor och hackad persilja till dekoration
— Mitt bästa semestermatminne är utan tvekan Ayos Paella i Nerja i södra Spanien. Den äter vi ofta när vi är där. Kocken Ayo står och lagar paellan på gigantiska paellafat. Jag har även gjort den hemma.
Börja med att steka kycklingbenen enligt förpackningen.
Skölj och borsta ev musslorna. De som inte sluter sig när du knackar på dem ska slängas. Likaså trasiga musslor. Klipp bort ev "skägg". Koka upp en liter vatten (eller hälften vatten hälften vitt torrt vin) med 1/2 msk salt i en stor vid kastrull. Lägg i musslorna och lägg på lock. Låt det koka i ett par minuter tills musslorna öppnat sig. Ös upp med hålslev och salta lätt. Släng de som inte öppnat sig. Spar spadet. Plocka musslorna ur skalen men spar några intakta till dekoration.
Skala räkorna, men spar några intakta som dekoration.
Hetta upp oljan i en stor kastrull eller vid panna, typ wok. Tillsätt saffranet och rör om. Bryn lök, vitlök och paprika lätt utan att det tar färg. Lägg i tomathacket och låt det fräsa med en minut. Häll i en liter musselspad eller buljong samt riset. Rör om och låt det sjuda med lock enligt koktiden på risförpackningen. Blanda i musslor och räkor. Smaka av med salt och peppar och lägg upp paellan i en hög på ett stort vackert fat. Garnera med skaldjuren och kycklingen. Strö över persilja och lägg citronklyftor runtom. Servera med baguette och gärna sangria eller spanskt öl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!