Avsmakningsmeny till nyårsfesten

Avsmakningsmenyer med fler än tre rätter har länge funnit på restauranger. Men att bjuda på en hemma är ingen utopi. Här är en meny för nyårsfesten och mycket går att förbereda. Den är imponerande och mycket god och så enkel att en novis i köket bör klara att laga den.

Foto:

Mat & dryck2007-12-27 00:00

Meny
1. Ceviche på lax
2. Pilgrimsmussla med rostad paprikasås
3. Anklevermousse med äppel- och fikonsallad
4. Oxfilé med kronärtskockspuré
5. Varm chokladfondant med limerörda hallon

Så förbereder du bäst:
Ceviche på lax - Lagas tidigt samma dag.
Pilgrimsmussla med rostad paprikasås - Såsen kan göras en dag innan.
Anklevermousse med äppel- och fikonsallad - Färdigköpt mousse men salladen kan göras en timme innan.
Oxfilé med kronärtskockspuré - Köttet kan brynas en dag innan och stekas färdigt i ugn innan servering.
Varm chokladfondant med limerörda hallon - smeten och de limerörda hallonen kan göras tidigt samma dag.



Välj rätt vin till maten
Sommelier Sören Polonius tipsar om passande viner till rätterna på avsmakningsmenyn.

Ceviche
Lax, mango, salladslök, chili, koriander, limesaft
Vintips:
Leth Grüner Veltliner 2006
Weinkellerei Leth, Donauland, Österrike
69:-
varunr 4200
Ett av årets mest prisvärda vita. För renheten och syran, terroir för billig peng.

Stekt pilgrimsmussla med rostad paprikasås
Pilgrimsmussla stekt i smör, mixad rostad paprika med olja ur burk smaksatt med en nypa socker och 1 tsk balsamico, rucola till
Vintips:
Argento Chardonnay 2006
Bodega Catena Zapata, Mendoza, Argentina
73:-
varunr 6679
Liten naturlig fruktsötma, smörighet och generösa smaker, nu både i mat och vin. Visst kan man i Argentina också.

Anklevermousse med äppel-fikonsallad
Anklevermousse, skivat äpple och färskt fikon, pekannötter, lite äppelcidervinäger och kallpressad rapsolja
Vintips:
Dr L Riesling 2006
Dr Loosen, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland
75:-
varunr 7218
Sötma och välbehövande frisk syra för att klara rätten, (Doktorn ordinerar). En av världens bästa producenter.

Timjansrullad helstekt oxfilé med kronärtskockspuré och balsamicoreduktion
Oxfilé m timjan, hackad vitlök och kronärtsskockshjärtan steks i olivolja och blandas med VB-ost. Reduktion på balsamico, kalvfond och socker

Två vintips:
1: Vergelegen Mill Race Cabernet Sauvignon 2005
Vergelegen, Stellenbosch, Sydafrika
109:-
varunr 2179
Rätt med söta inslag behöver generositet från vinsidan. Prisvärt rött från en av topparna i Sydafrika

2: Château Bouscassé 2004
Alain Brumont, Madiran, Frankrike
99:-
varunr 2204
För de som ändå vill ha stramt och nyanserat till köttet. Inget för fegisar, Tanninstruktur man kan skrämma små hundar och olydiga barn med.

Varm chokladfondant med limerörda hallon
Krämig chokladbakelse med mörk choklad, hallon med limeskal och lite socker
Vintips:
Castaño Dulce de Monastrell 2003
Bodegas Castaño, Yecla, Spanien
99:-
varunr 8412
En given kärleksaffär för chokladälskaren. Rött, sött och syndigt gott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!