Asiatiska nudelsoppor 2.0

Gör en hemkokt hönsbuljong och njut av fylliga asiatiska soppor.

Pho bo. Den vietnamesiska soppan får smak av rostade kryddor

Pho bo. Den vietnamesiska soppan får smak av rostade kryddor

Foto:

Mat & dryck2016-03-13 07:05

Len pho på oxbringa serverad med stora örtknippen att själv klippa ner i soppan, chilihet tantanmen med krispig färsk majs, mild ramen i sojabuljong med spänstiga fläskfärsknyten. Flera av mina bästa matminnen består av nudelsoppor av olika slag. Det handlar alltså inte om färgglada paket med vågiga nudlar och små söta kryddpåsar (även om jag gladeligen ätit mig igenom åtskilliga sådana skålar), utan om soppor gjorda på fylliga långkokade buljonger skedade över krispiga grönsaker och nudlar med lagom tuggighet.

Allt hänger på buljongen. Många av de asiatiska nudelsopporna baseras på buljong kokad på kött och ben, gärna en hel dag. Det ger en soppbas som saknar den salta stickigheten färdig buljong lätt får. Den är mildare men samtidigt mer smakrik, den har ett annat djup.

Även om jag i det närmaste är besatt av nudelsoppor och helst skulle vilja äta dem varje dag så är det inte särskilt ofta jag ställer till med ett jättelångkok av kött och ben. Däremot kokar jag mer än gärna höna eller kyckling och tar hand om buljongen. Det är enkelt och ett enda kok ger mycket mat för en blygsam penning. Kokt höna med currysås var länge standardbeställningen på min födelsedag och så snart jag känner doften av ett hönskok blir glad och nöjd. När jag har kalasat på min höna eller kyckling har jag en massa buljong kvar att göra soppa på. Jag väljer just höna om jag hittar det, de ser små och anspråkslösa ut men ger så mycket smak.

Själva buljongen tar ju sin tid men övriga ingredienser, grönsaker, svamp och örter, behöver man inte göra så mycket med, poängen är att de ska vara färska och krispiga. Även kött och fisk tillagas ofta väldigt kort, som i vietnamesisk pho bo, där magert nötkött skärs tunt och blir precis lagom tillagat av att den heta buljongen öses över.

Nudlarna ska inte glömmas såklart. Liksom den italienska pastan har varje nudel sin rätt. Till japansk ramen används exempelvis kinesiska vetenudlar som görs med en alkalisk lösning som ger en halkig konsistens som passar i soppa. Men det är inte nödvändigt att hitta exakt rätt sorts nudlar, utgå från det som går att få tag på och var noggrann vid tillagningen så blir resultatet bra ändå. Koka nudlarna al dente, eller koshi som det heter i Japan, de mjuknar alltid ytterligare något när de hamnar i den heta buljongen.

Ett tips är att frysa in portionsförpackningar av buljongen, då blir det nästan lika enkelt att fixa en mästerlig ramen som att laga en påse snabbnudlar.

Recept

Hönsbuljong grundrecept

ca 2 liter

Koka höna eller kyckling och servera med curry- eller citronsås gjord på buljongen. Resten av buljongen gör du nudelsoppa på.

ca 1,2 kg hel höna eller kyckling

2 1/2 liter vatten

2 morötter

1 gul lök

2 lagerblad

1/2 msk salt

7 svartpepparkorn

3 vitlöksklyftor

1 Lägg hönan eller kycklingen i en stor kastrull och tillsätt vatten.

2 Dela moroten i mindre bitar, skala och klyfta löken. Skala vitlöken.

3 Lägg allt tillsammans med salt, svartpeppar och lagerblad i kastrullen. Låt allt sjuda, 3 timmar för höna och 2 timmar för kyckling.

4 Plocka köttet och servera med valfri sås.

5 Sila buljongen och smaksätt enligt något av recepten.

Pho bo – vietnamesisk nudelsoppa

En mild soppa där gästerna själva får bestämma smakstyrka vid bordet.

4 port

buljong:

1 1/2 liter hönsbuljong

2 schalottenlökar

10 cm färsk ingefära

1 kanelstång

3 nejlikor

3/4 tsk korianderfrön (finns i butiker med asiatiskt sortiment)

2 stjärnanis

ca 2 msk fisksås

ca 1 tsk socker

1-2 msk limejuice

ev lite salt

i soppan:

250 g risnudlar (banh pho eller liknande)

200 g rå rostbiff eller flankstek

2-3 salladslökar

1/2 dl hackad färsk koriander

150 g färska böngroddar

tillbehör:

skivad röd chili

blad av koriander

blad av mynta eller thaibasilika

hoisinsås och/eller srirachasås

1 Sätt ugnen på högsta värme, gärna med grillfunktion.

2 Klyfta schalottenlöken (skalet kan vara kvar) och skär ingefäran i fyra bitar (med skalet kvar).

3 Lägg bitarna på en bit ugnsfolie och lägg i en ugnsform. Rosta i ugnen i ca 10 minuter, tills det börjar få rejält med färg.

4 Lägg ut kanel, korianderfrön, nejlikor och stjärnanis runt omkring och fortsätt rosta i någon minut, kolla noga så att kryddorna inte bränns.

5 Lägg lök och kryddor i buljongen och tillsätt fisksås och socker. Låt allt sjuda i 30 minuter.

6 Koka under tiden nudlarna enligt anvisningar på förpackningen och skölj dem sedan i kallt vatten. Skär köttet i tunna skivor och strimla salladslöken

7 Smaka av buljongen med limejuice, den kan även behöva lite mer fisksås eller socker och eventuellt lite salt. Sila sedan buljongen.

8 Fördela nudlarna i soppskålar och lägg köttskivorna ovanpå. Strö över salladslök, hackad koriander och böngroddar. Skeda över den heta buljongen och rör runt så att allt blandas.

9 Låt sedan var och en toppa med chili, örter och sås efter smak.

Japansk miso ramen

En väldigt förenklad variant men ack så god! Misopastan är hemligheten.

4 port

1 1/2 liter höns/kycklingbuljong, hemlagad eller färdig

ca 2 msk ljus misopasta (finns i butiker med asiatiskt sortiment)

ca 2 msk ljus soja

1 msk mirin (finns i asiatiska hyllan i livsmedelsbutiker)

ev lite salt

4 kokta ägg

250 g vetenudlar eller äggnudlar

2 dl tinade majskorn

4 salladslökar

100 g svamp, t ex enoki, shitake eller ostronskivling

till servering: eventuellt chiliolja (finns i matbutiker med asiatiskt sortiment)

1Värm buljongen och vispa ner misopasta, soja och mirin. Smaka och tillsätt evetuellt lite mer miso eller soja kanske även lite salt.

2 Låt buljongen småputtra medan du kokar nudlarna.

3 Fördela nudlar i soppskålar. Lägg majs, strimlad salladslök och svamp (riv större sorter i mindre bitar) ovanpå.

4 Halvera äggen och lägg dem i skålarna och skeda sedan över den heta buljongen. Servera eventuellt med lite chiliolja.

Thailändsk tom yam med hönsfrikadeller

Het sötsur soppa med matiga frikadeller. Bli inte rädd för den långa ingredienslistan, soppan är tämligen enkel att göra.

4 port

ca 2 msk fisksås

ca 1 tsk strösocker

1 1/2 liter höns/kycklingbuljong, hemlagad eller färdig

1 tomat

150 g champinjoner

ca 2 msk pressad lime

ev lite salt

150 g böngroddar

250 g risnudlar, äggnudlar eller vetenudlar

färsk koriander

x g saltade jordnötter

kryddpasta:

1 stjälk citrongräs

1 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

1 röd chili

4-5 korianderrötter eller 3/4 tsk korianderfrön

1 msk färsk ingefära, grovhackad

frikadeller:

500 g hönsfärs eller kycklingfärs

2 msk majsstärkelse

3 msk ströbröd

1 ägg

1 msk ostronsås

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

servera med: limeklyftor

1 Börja med frikadellerna: Rör ihop färs, majstärkelse, ströbröd ägg, ostronsås, salt och peppar. Låt stå i 10 minuter.

2 Rulla med blöta händer små köttbullar och lägg på en vattensköljd skärbräda. Ställ in i kylen.

3 Banka citrongräset med ett knivskaft och strimla det sedan.

4 Skala och klyfta schalottenlöken. Skala vitlöken. Kärna ur chilin och strimla den sedan.

5 Tvätta korianderrötterna och strimla dem. Om du använder korianderfrön i stället, rosta dem ett par minuter i en het torr panna.

6 Mixa citrongräs, schalotten, vitlök, chili, korianderrötter /korianderfrön och ingefära i en minimixer. Det går även bra att mortla ingredienserna till en pasta.

7 Koka upp buljongen, vispa ner kryddpastan och tillsätt fisksås och socker.

8 Skär tomaten i tunna klyftor, kvarta champinjonerna och lägg ner i buljongen. Koka på svag värme i 15 minuter. Smaka av med limesaft och eventullet lite salt. Eventuellt kan det även behövas lite mer fisksås eller socker.

9 Tillsätt frikadellerna och koka sjud i 10 minuter.

10 Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen och skölj sedan i kallt vatten.

11 Fördela nudlar och böngroddar i skålar och skeda sedan över buljong och frikadeller.

12 Strö över hackade jordnötter och hackad koriander. Servera med limeklyftor.

Tips!

Alla recepten går även att göra med färdig buljong men gör den då gärna lite svagare, 2 tärningar på 1 1/2 liter vatten är lagom. På så sätt kommer de övriga kryddorna bättre till sin rätt.

 Checklista för råvarorna

Korianderfrön finns i matbutiker med asiatiskt sortiment. De har en har en frisk citruston men saknar den parfymiga smaken som den färska örten har. Smaken kommer bäst till sin rätt om fröna rostas.

Korianderrötter följer med om du köper färsk koriander i en butik med asiatiskt sortiment. De ibland även gå att köpa separat. Det är en vanlig krydda i det thailändska köket. Rötterna har mildare smak än den gröna delen och är toppen i soppor och grytor.

Misopasta finns i i matbutiker med asiatiskt sortiment. Det är en sötsalt fyllig pasta gjord på fermenterade sojabönor och spannmål. Den finns i olika varianter, de ljusare sorterna är milda och lite sötare och de mörka varianterna smakar mer soja och har rostade toner. Misopasta är en bra smakförhöjare i alla möjliga sammanhang, testa till exemepl att tillsätta 1-2 msk potatis- och purjolökssoppa.

Hoisinsås finns i asiatiska hyllan i livsmedelsbutiker, de sorter som säljs i asiatiska butiker är dock snäppet och bättre. Det är en fyllig sötsyrlig sås baserad på fermenterade bönor som passar utmärkt både som borssås och som smaksättare i matlagning. Supergod till fläskkött till exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!