Äpplen mer än bara paj

Vad vore hösten utan nybakade äppelpajer, äppelmos, och äppelkakor? Doften av kanel och äpplen slår få. Men varför inte prova något nytt av de härliga frukterna. Låt de få vara med i matlagningen och höja smaken på härliga rätter av till exempel kyckling, fläskfilé och makrill.

Mat & dryck2004-09-02 00:00
Äpplen är syrliga och söta på samma gång och passar bra till fågel och ljust kött men också till rökt fet fisk. De går utomordentligt bra ihop med fet fågel som exempelvis anka eller som fyllning i kalkon men jag har lagat en rätt med kyckling som ändå är den vanligaste fågeln vi äter. Inspirationen fick jag från ett oförglömligt matminne i Andalusien där jag på åttiotalet färdades med bil genom bergen och avokadoodlingarna i dalgångarna. Vi stannade till vid en vägkrog som var mer eller mindre ett skjul där hönorna pickade runtomkring borden på den enkla uteserveringen. Där blev vi serverade den ljuvligaste kycklingrätt jag ätit — ugnstekt kyckling med bland annat äpplen, lök, och rökt sidfläsk. Lite makabert var det att äta denna underbara kyckling med dess kompisar sneglandes misstänksamt på oss under tiden. Men det var det värt. Jag har försökt återskapa rätten med den kyckling vi får tag på här som tyvärr är långt ifrån den andalusiska lyckliga släktingen. Men jag lovar att det blir gott. Riktigt spanskt bondkrubb.

Bra bjudrätt
Fläskfilén är en mycket bra bjudrätt då den kan göras klar i förväg och serveras kall med den goda äppel- och pepparrotsvinägretten ovanpå. Lite rostad potatis och sallad till passar utmärkt.
Rökt makrill är en toppenbra firre som är mycket användbar och har ett bra fett. Jag blandar den i en härlig sallad av tunt skivade äpplen, babyspenat, gröna bönor, salladslök, tomater och mjukkokta äggklyftor. Perfekt lunchmat. Men jag ska också avslöja min favoritmacka som är så enkel så det är svårt att förstå hur god den är. Nämligen osötad fullkornsbröd med hamburgerkött och en hög tunt skivade äpplen. Mums till frukost.
Lycka till med äppelexperimenten i köket.

Äppelkyckling från Andalusien, 4—6 personer
En kyckling är lite knappt till fyra personer så jag lade dit två kycklingklubbor också. Det blir rejält med mat för fyra till sex personer. Ät ett gott bondbröd till.

1 färsk kyckling styckad i mindre delar
2 kycklingklubbor styckade i två delar
2 klyftade fasta äpplen
1 stor klyftad lök
1 hel vitlök i skalade klyftor
150 g rökt sidfläsk i tärningar
1/2 citron i klyftor
1 msk hackad färsk salvia, alt 1 tsk torkad
salt och nymalen svartpeppar efter smak
2 msk olivolja

Sätt ugnen på 200º. Lägg ut kycklingdelarna i en långpanna och strö äppel- och lökklyftor runtomkring. Tillsätt vitlöksklyftorna och fläsktärningarna och krama ur citronklyftorna över alltsammans. Låt de ligga med i långpannan. Krydda med salvia, salt och peppar. Ringla lite olivolja över och stek i ugnen i ca 45 minuter tills klar köttsaft rinner ut när du sticker i den tjockaste delen av kycklingen. Häll av det mesta av vätskan och servera genast med gott bröd.

Fläskfilé med äppel- och pepparrotsvinägrett, 4 personer
Perfekt bjudrätt. Ska serveras rumstempererad så det är bara att steka klart dagen innan. Skär upp köttet och häll på vinägretten precis innan servering. Receptet kan lätt dubblas.

5—600 g fläskfilé
1 msk smör
salt och nymalen svartpeppar efter smak
1 tsk torkad timjan
Äppel- och pepparrotsvinägrett
2 tsk fransk senap
2 msk Balsamvinäger av äpple, Zeta alt vanlig äppelcidervinäger
2/3 dl rapsolja
1/2 dl kallt vatten
1/2 tsk flytande honung
2 msk färsk finriven pepparrot
1/2 fint tärnat syrligt äpple
salt och nymalen vitpeppar efter smak
Till servering:
1/2 ask rucolasallat
gärna olivoljerostad potatis i tärningar med flingsalt
färsk varm baguette

Sätt ugnen på 200º. Putsa filén och hetta upp smöret i en panna. Bryn köttet runtom ett par minuter tills det får vacker färg. Krydda med salt, peppar och timjan. Lätt köttet i en ugnsfast form och stek mitt i ugnen i ca 15—20 minuter tills det precis har blivit genomstekt. Låt köttet svalna innan du skär upp det i halvcentimeter tjocka skivor. Vinägrett: Vispa ihop senap och vinäger. Häll i oljan i en tunn stråle och fortsätt vispa. Vispa hastigt i vattnet. Smaksätt med honung och pepparrot. Rör i äppeltärningarna och smaka av med salt och peppar. Arrangera rucolan på ett vackert fat. Lägg köttskivorna ovanpå och skeda över vinägretten precis innan servering. Bjud olivoljerostad potatis och varm baguette till.

Makrillsallad med äpple, 4 personer
En ganska matig sallad där de syrliga äpplena fint bryter av den skarpa rökta smaken från fisken.

1 påse babyspenat, ca 125—150 g, sköljd och torkad
2 tunt skivade äpplen
150 g förvällda gröna bönor
2 skivade salladslökar
8 halverade plommontomater, alt 2-3 vanliga i klyftor
2 mjukkokta ägg i klyftor
250 g rökta makrillfiléer riven i bitar, ca 3 st
flingsalt och nymalen svartpeppar efter smak
smörgåskrasse till dekoration
Dressing:
1 msk stark och söt senap
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl olivolja
2-3 msk kallt vatten
salt och nymalen vitpeppar efter smak

Börja med dressingen: Vispa ihop senap och vinäger. Häll i oljan i en tunn stråle och fortsätt vispa. Vispa hastigt i vattnet. Smaka av med salt och peppar. Blanda den sköljda och torkade spenaten med dressingen i en stor skål. Tillsätt äpplen, bönor, lök och tomater och salta och peppra. Vänd om lätt. Fördela på fyra fina tallrikar och arrangera makrillen och ägghalvorna ovanpå. Dekorera med smörgåskrasse. Bjud gärna fullkornsbröd till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!