Äppeltema gav vinst för årets konditor

Sex finalister tävlade på fredagen i sagolika sötsaker inför publiken på Nordiska Museet. Med champagne och en bukett ljuvrosa rosor tog Norrtäljes Therese Baalack plats på tävlingen Årets konditor. Jennie Elmefors äppeltema drog dock det längsta stråt - andra äppelvinsten i rad.

Foto: Linda Forsell

Mat & dryck2007-10-13 00:01
Preparerad med spraychoklad, gaslåga och enorm koncentration - och med mängder av provbakningar i ryggen - ställer Therese Baalack sig i stora salen på Nordiska Museet i Stockholm. När tävlingen började, klockan sex på morgonen, övervakades deltagarna endast av en stor och sträng Gustav Vasa med svärd i hand. Statyn får med tiden sällskap av media och vid tiotiden på förmiddagen trängs besökarna på Chokladfestivalen runt sockerbagarna. I en halvcirkel står varsitt bord åt de sex tävlande. Knappa metern framför, begränsade av rep, får nyfikna och press härja fritt.

Sju timmar har de tävlande på sig, att prestera en tårta, dessert för 16 personer och en morgongåva av två praliner i ätbar ask. Temat för i år är Sagobröllop.
Schemat är glasklart, varje moment beräknat i detalj. Ändå krävs största möjliga fokus: runt bland borden smyger en metoddomare. Hur mycket betyder chokladfläckarna på en konditors jacka? Vad spelar lite stressig avtorkning för roll?
Förra året började det brinna när Therese Baalack skulle smälta socker, berättar bästa vännen Jenny Larson. Hon är ständigt vid bordets sida, fotodokumenterar och bistår med goda råd och telefonsamtal (till mamma om plastpåsar, till exempel).
Enligt juryn var det inte på branden Therese föll förra året. Hennes bröllopstema var i stället för oromantiskt och smakade för mycket. Jenny Larson höjer lätt på ögonbrynen när hon berättar: Therese är konsekvent i sin konditorgärning och beskrivs ofta som just romantisk.

I halvtid ser Jenny Larson övertygad ut: det går mycket bra, menar hon. Tidsschemat håller och Therese jobbar "mycket rent och metodiskt". Vilket är det mest kritiska momentet?
- Det beror på om det händer något, som branden. Annars är garneringen väldigt pillig, men hon är så grym på det att jag inte vet om det är särskilt kritiskt, egentligen.
Säger Jenny Larson, samtidigt som Therese på en hand balanserar ut en tung tårta ur kylskåpet. Dörren puffas igen med en axel.
- Det finns en extratårta. Men hon tappar aldrig något, ler Jenny.
Inför tävlingen menade Therese Baalack att tårtan är hennes spets i tävlingen. Den är också poängmässigt viktigast. En bröllopstårta, förklarar hon, ska vara ett smycke för bruden. Vanligtvis anpassar hon den till brudens klänning, blommor och hår: fluffig klänning - fluffig tårta. Nu får hon välja helt själv och det blir klassiskt rosa och vitt.
Det spritsas choklad och spinns sockertrådar lite var stans och mousse är det genomgående temat. Inga prinsesstårtor finns i sikte, inga sockerkakor, ingen vispad grädde. När de ogarnerade tårtorna bärs bort till smakjuryn ser de flesta förväxlande lika ut.
Efter juryns hemliga överläggningar visar sig äpple vara bästa valet i år (precis som förra året) och Jennie Elmerfors från Gateau i Stockholm är Årets konditor.
Fotnot: Tävlingen Årets konditor avgjordes på Chokladfestivalen, som pågår hela helgen på Nordiska museet i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!