Det går med en rasande fart när Anna Pihl bakar bullar. Svisch svisch. Snöret till förklädet har hon knutit runt magen och hängt en kökshandduk på. Hon skär ett paket jäst på diagonalen för att det ska bli precis hälften. För att kolla mjölken som hon värmt på spisen använder hon både fingrar och termometer.
– På Gomorron Sverige i dag sa tv-kocken Jesper Långström att man inte ska ha varm mjölk i bulldegen. Men det skiter jag i, säger hon och skrattar.
Anna Pihl skulle själv göra sig bra som tv-kock, för hon är kunnig, pedagogisk och underhållande på samma gång.
Momentet hon verkar mest förtjust i är när hon får veva på sin lilla kardemummakvarn.
– Den är ett loppisfynd. Titta, det står faktiskt kardemumma på den. Du ska se, det doftar i hela köket, säger hon och vevar några tag över degbunken.
Lika nöjd är hon med sin utdragbara bakbänk och nästan antika hushållsassistent från 1976. Färgen är brandgul, eller "branngurt" som man säger på Avestamål.
– Man behöver nästan hörselkåpor så förbered er, säger hon och startar apparaten.
Ägg ska man knäcka ett i taget säger hon. Om ett råkar vara ruttet ska det inte förstöra de andra äggen.
– Det har jag lärt mig av tant Hjelm som bodde bredvid småskolan och kom och lagade skolmaten.
Medan Anna Pihl bakar med flinka händer ger hon glimtar från sin barndom i Avesta där hon överlevde närheten till både Norra stambanan och Dalälven. Hon berättar om inspirationen hon fått från farmor och mormor i köket, om mamma som var född i Amerika och ville ha glasyr på bullarna, om pappas biodynamiska odling långt före sin tid och om sin flytt till Uppsala som vild 15-åring i sällskap med en fyra år äldre syster.
Fortfarande lite vild bor hon nu med sin man i Bergsbrunna, i en villa som gränsar till Lunsenskogen. Den här dagen strömmar soljuset in genom de stora fönstren.
Sedan 20 år driver Anna Pihl Viktväktarna i Uppsala.
Hur går det ihop med bullar?
– Man kan äta bullar och gå ner i vikt. Det handlar inte om att förbjuda sig saker utan att äta med måtta, svarar hon.
Som en av medlemmarna i viktväktarna sa: Jag äter inte alla kakor jämt, jag äter vissa kakor ibland.
– Ett liv utan kanelbullar vore bra trist, eller hur? Tomt och innehållslöst som en påse, säger Anna Pihl och skrattar igen.
Under baket har hon hunnit sno ihop mer än kanelbullar: saffransgifflar, butterkaka och äppelkaka. Hon sätter på kaffe och bjuder till bords.
– Ta de snyggaste nu, inte mördarsnigeln, säger hon och föser fram gifflarna.
Recept
Finfina kanelbullar
40–60 stycken
Bulldeg
75 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1,8-2 l vetemjöl
200 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk salt
2 tsk mald kardemumma eller 1 msk hel som du stöter själv
Fyllning
150 g smör eller 100 g mandelmassa och 100 g smör
1 ¼ –1½ dl socker, eller lite mindre om du har mandelmassa i fyllningen
2½ msk ströbröd
1 msk malen kanel
Ev ½–1 msk vatten för bredbarhetens skull
Pensling
1 ägg, uppvispat
1 krm salt
1/2 tsk vatten
Garnering
Pärlsocker
1 Ta fram alla ingredienser så att de får rumstemperatur. Värm mjölken till max 37 grader.
2 Smula jästen i köksassistentens skål och häll över den ljumma mjölken. Rör om tills jästen löst sig.
3 Tillsätt nästan allt mjöl och resten av ingredienserna. Smöret ska inte smältas, utan tillsätts i ”kluttar”. Kör i assistenten tills degen blir smidig och fin. Om det behövs, tillsätt mer mjöl.
4 Jäs under bakduk ca 30 min till dubbel storlek. Under tiden gör du fyllningen.
5 Lägg degen på bakbordet och knåda den. Dela den i två delar och kavla ut en bit i taget till en rektangel.
6 Bred på fyllningen och vik degen dubbel eller rulla ihop som en rulltårta beroende på vilken typ av bullar du tänker göra. Rullebullar – skär den rullade degen i lagom bitar och lägg i formar. Snurrebullar – skär den dubbelvikta degen i strimlor och snurra till dem på ditt eget vis.
7 Sätt ugnen på 250 grader.
8 Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar. Jäs under bakduk i 20–30 minuter till dubbel storlek. Känn med fingret – om den lilla gropen studsar upp igen direkt är de färdigjästa.
9 Pensla med äggblandningen och strö över pärlsocker.
10 Grädda 7–8 minuter, passa så att de inte blir för mörka.
11 Njut med kall mjölk på barnavis eller med en kopp kaffe om du vill samla vuxenpoäng.
Systers saffransgifflar och butterkaka
Deg
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
2 pkt saffran
½ dl vit sirap
½ tsk salt
1 ägg
125 g smör
250 g kvarg 1%
Ca 15 dl vetemjöl
Fyllning
150 g mandelmassa, grovriven
2 äpplen, skalade grovrivna
2 msk smör
Pensling
1 ägg, uppvispat
1 krm salt
1/2 tsk vatten
1 Ta fram alla ingredienser så de blir rumstempererade. Värm mjölken till max 37 grader.
2 Smula jästen i assistentens bunke och häll på ljummen mjölk. Rör tills jästen löser sig.
3 Häll i saffran och rör.
4 Tillsätt nästan allt mjöl samt resten av ingredienserna. Smöret ska inte smältas, utan tillsättas i bitar.
5 Kör assistenten tills degen är smidig och släpper bunken. Jäs till dubbelstorlek, 20–30 minuter.
6 Blanda fyllningen.
7 Ta upp degen på bakbordet och knåda den.
8 Dela degen i två delar och den ena halvan ytterligare en gång. Kavla ut de två små delarna till rundlar och skär varje rundel i 8 bitar till trekanter, enklast med en sporre.
9 Lägg ca 1 msk fyllning längst ut på varje trekant och rulla in mot mitten för att forma en giffel. Böj ändarna lite så den blir lätt hästskoformad.
10 Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk till dubbel storlek, 20–30 minuter.
11 Pensla med äggblandningen.
12 Grädda i 225 grader i 8–10 minuter.
13 Kavla ut den sparade deghalvan till en rektangel och bre på resterande fyllning. Gör en rulle och skär i bitar, 3–4 cm breda.
14 Lägg bitarna i en rund smord bakform, en bulle i mitten och resten runt om, ganska glest så att de kan jäsa ihop till en butterkaka.
15 Jäs under bakduk 20–30 minuter.
16 Pensla kakan med äggblandningen och grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
17 Fukta fingret och känn snabbt under formen – om det fräser är kakan klar!
Ullas vardagskaka
4 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
½ dl flytande margarin/smör (eller 50 gram smält)
2 dl mjölk
Garnering
1 äpple
1 msk socker
½ tsk kanel
1 Blanda alla ingredienser till smeten i en bunke och rör om väl.
2 Häll smeten i en smord och bröad rund form.
3 Skala, kärna ur och klyfta äpplet tunt. Stick ner klyftorna i kakan.
4 Strö över socker och kanel.
5 Grädda i 200 grader i 40 minuter.