Aioli — fransk fiskrätt med rotfrukter

4 portioner600-700 g färsk koljafilé (ska egentligen vara torsk, men jag ids inte)250 g kålrot2 stora morötter2-3 stora potatisar1 purjolök100 g sockerärtor2 lagerbladflingsalt och nymalen vitpepparAioli:2 äggulor1 msk fransk senap1 msk pressad citron1 _ dl neutral olja, t ex raps1-2 fint hackade el pressade vitlöksklyftorsalt och nymalen vitpepparDessutom:4 mjukkokta äggcitronklyftor

Foto: Jörgen Hagelqvist

Mat & dryck2006-09-21 00:00
Börja med rotfrukterna. Koka upp vatten med lite salt och lagerblad i en stor kastrull. Skala och tärna rotfrukterna och potatisen i stora tärningar. Snitta purjolöken på längden och skölj den inuti. Skär den i grova bitar. Koka kålrot, morot och potatis mjukt. Lägg i purjo och sockerärtor de sista fyra-fem minuterna. Sjud fisken i lättsaltat vatten cirka 3-4 minuter. Koka äggen mjuka, alltså 11 minuter i kallt vatten från att plattan sätts på. Mixa äggulor, senap och citron med stavmixer eller vanlig mixer. Häll i oljan, först droppvis sedan i en fin stråle medan maskinen går tills det blir en tjock majonnäs. Rör i vitlök och smaka av med salt och vitpeppar. Aiolin smakar bäst om den görs en dag i förväg. Häll av rotfrukterna, tag upp fisken försiktigt med hålslev. Arrangera det tillsammans med äggen på ett stort härligt fat och smula över lite flingsalt. Bjud aiolin till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!