Åh vilken röra

Många av oss har en röra att ta till för att göra maten smaskigare. Men ofta blir det samma. Josefin Johansson, Linda Jansson och Tove Hansson delar med sig av sina favoritröror.

Linda Jansson mixar ihop en guacamole.

Linda Jansson mixar ihop en guacamole.

Foto: Staffan Claesson

Mat & dryck2007-03-29 00:01
Josefin Johansson, frisör och boende i Funbo, bjuder på fetaoströra.

God till: Grillat, avocado och baguetter exempelvis.
Valde röran för att: Den är jätteenkel och så användbar! Och den känns så fräsch. Jag tänkte att den är smakrik och passar extra bra nu inför vår och sommar när det blir dags att grilla. Och sen kan den passa bra till påsk. Vi brukar ha lite olika röror till äggen på påsken och den här kan vara en av de rörorna. Sist jag bjöd på den här tog det helt slut. Folk skrapade ur det sista ur skålen.
Variationsmöjlighet: Ibland tar jag bort fetaosten och ersätter den med till exempel parmesanost. Ibland kan jag ta bort oliverna - det beror lite på vad jag bjuder på för mat till röran.
Passar barnen: Ja. Min äldsta dotter som går i fyran brukar inte tycka om röror, men den här gillar hon och hon brukar göra den själv också.


Linda Jansson, hemmamamma i Knivsta, bjuder på favoriten guacamole.

God till: Jag bodde i Chile ett år och där hade man guacamole till mycket: på frukostmackan, på korv med bröd. Vi har den när man vill gotta till det, till chips, med grönsaker att dippa i, på smörgås, till förrätt med toast, med goda ostar och korvar.
Går det lika bra med färdig på burk?
Inte gärna!
Vän av röror?
Såser och röror, absolut. Vi äter mycket pasta, fisk och bakad potatist och till allt detta är det gott med röror.
Passar barnen: Barnen är lite misstänksamma mot röror just nu och vill gärna se vad de äter. Den ena tjejen tycker om guacamole, inte den andra.
Kännetecknar en bra röra: Den får inte vara för tam! Oavsett viken röra det är så ska det vara lite sting. Vitlök är ju väldigt bra då.


Tove Hansson, grafisk formgivare från Uppsala, bjuder på chiliröra med tomat.

God till: Främst till grillat, kanske till en grillad köttbit med klyftpotatis eller färsk potatis.
Valde röran för att: Den är jätteenkel, himla fräsch och lätt att röra ihop - inte så många ingredienser. Den är lätt men ändå smakrik. Och fin med lite färg
Fungerar till dip? Ja, varför inte? Kan tänka mig att den är god att dippa grönsaker i.
Kännetecknar en bra röra: Lättgjord, helst inte alltför fet. En bra röra ska passa till det mesta. Till exempel när man grillar och man kanske har både kött, kyckling och fisk. Då är det bra om röran passar till alltihop, även en sallad, så att man slipper ha flera såser och dessutom dressing.
Vän av röror: Ja, det tror jag. Jag tycker om guacamole och så vidare. Kalla såser över huvud taget gillar jag. Och även färdiga såser och röror på burk. Det får gärna vara vitlök i!







Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!