Ägginspiration
Ingen påsk utan ägg. Nyss hemkommen från en inspirerande matkonferens i USA har jag huvudet fullt med internationell inspiration. Där äter man ofta ägg till frukost men sällan kokta.
Djävulska ägg med wasabiräkor.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Min variant är med wasabi, den japanska pepparroten som man vanligtvis serverar till sushi. Den gröna pastan finns i tub i välsorterad matbutik. Om du vill kan du använda fransk senap i stället. Faktum är att det är senapspulver i wasabin för den japanska pepparroten är så pass dyr.
Frittatan är en italiensk omelett med sparris, parmesanost och rucola. Den som vill lyxar till det med några droppar tryffelolja precis innan servering.
Den tredje rätten är ett danskt smörrebröd. Äggröra och lax är en klassisk kombination. Med avokado, rödlök och rom blir det ett riktigt lyxsmörrebröd.
Ett annat matminne med ägg är från musikstaden Austin, Texas. Jag var där för att göra en bok om tex-mex. När vi blev serverade "huevos rancheros" till frukost utropade fotografen jag hade med mig: "Inte bönor till frukost också!" Servitrisen kom in med en mjuk tortilla med stark tomatsås, mosade stekta bönor (refried beans) och ett stekt ägg på toppen. Mexikansk frukostmat. Jag blev helt såld medan vissa andra var tveksamma till bönor till frukost.
Det blev äggrätter från flera länder i dag. Men en hederlig ägg och ansjovismacka är inte heller fy skam. Det enkla är ofta det godaste.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!