5 nyttiga rätter räddar veckan
Foto:
Jag har gjort en femdagarslista på bra middagsrätter som räddar veckan. Se det som inspiration och lägg till ännu mer valfritt grönt i mån av smak och tillgång. Slopa läsk, dra ner på kaffet och ta ett par vita veckor.
Så här i förkylningstider har jag det bästa tipset för en riktig uppiggare som känns bra för halsen - ingefärste. Jag kokar en liter vatten på morgonen, rivet en tumstor bit färsk skalad ingefära i direkt i tekannan och häller i vattnet samt en till två teskedar honung. Låter kannan stå framme hela dagen och dricker teet som uppiggare varmt som kallt. Ingefära har en antiinflammatorisk effekt och sätter fart på trötta kroppar.
Sist men inte minst, rör på dig. Även om du inte hänger på gymmet varje dag så gör en rask promenad i ljuset susen. Låt det bli en vana att gå till jobbet om du har möjlighet, du kommer att märka resultat snabbt.
NYTTIGA VECKAN
MÅNDAG: Kalops
Kalops, så gott, enkelt och relativt billigt. Gör kalopsen på söndagen så smakar den ännu bättre på måndagen.
(4 portioner)
800 g benfri högrev
1 msk smör till bryning
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
5 dl vatten el oxbuljong
3-4 morötter
1 purjolök
3 msk vetemjöl
salt och nymalen svartpeppar
Skär köttet i kuber. Skär bort överflödigt fett och senor. Bryn köttbitarna i omgångar så de får fin färg och lägg över i en gryta. Lägg i kryddpepparkorn och lagerblad. Häll i vatten eller buljong och låt sjuda under lock på svag värme i ca 1 timme. Skala och skär morötterna i bitar. Dela purjon längst med stjälken och skölj ur eventuell jord. Strimla löken grovt tvärs över. Lägg i morötterna och låt kalopsen sjuda ytterligare 10 minuter. Tillsätt purjon och sjud fem minuter till. Rör ut mjölet med lite vatten och rör i. Låt det sjuda ett par minuter tills skyn blir lite simmig. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis och gärna rödbetor samt en stor portion sallad.
TISDAG: Trädgårdspasta
En fräsch rätt som blir extra god om du har några sardeller hemma. Att rosta grönsaker i ugnen och blanda i pasta är ett smart och jättegott sätt att laga pasta. Försök att använda så mycket grönsaker som möjligt. Har du t ex broccoli, frysta gröna bönor eller oliver hemma så kan du lägga i det. Ju mer desto bättre.
(4 portioner)
500 g fullkornspasta, t ex tagliatelle
1 rödlök
1 squash
1 gul paprika
1 burk cocktailtomater, 400 g (bättre och billigare så här års)
2 msk olivolja
1 dl valnötter
4 msk färskriven parmesan el annan god ost
flingsalt och nymalen svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och klyfta löken, skär squashen i halvmånar och tärna paprikan grovt. Häll av cocktailtomaterna i ett durkslag och blanda allt i en långpanna med bakplåtspapper med olivoljan. Har du sardeller hemma så lägg i några filéer. Salta och peppra generöst. Rosta i ugnen ca 15 minuter. Koka under tiden pastan och låt den rinna av. Tag ut grönsakerna och blanda pastan direkt i långpannan. Strö över valnötterna. Servera med parmesanosten och nymald svartpeppar.
ONSDAG: Tomatsoppa med bönor och kycklingjärpar
En matig soppa med mycket grönt. Du kan utesluta kycklingjärparna och ersätta dem med en klick smaksatt Keso eller Kesella om du vill. Eller varför inte ett mjukkokt ägg så får du i dig bra med protein.
(4 portioner)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 grön paprika
1 burk cocktailtomater, 400 g
7-8 dl grönsaksbuljong, ekologisk
1 burk sojabönor, 400 g
salt och nymalen svartpeppar
Kycklingjärpar
400 g kycklingfärs
1 liten gul lök
½ citron
1 tsk torkad timjan
salt och nymalen svartpeppar
Hacka grönsakerna och fräs det lätt i lite olja i en stor gryta. Häll i tomaterna med spad samt buljongen och låt det sjuda utan lock i ca 5 minuter. Mosa tomaterna lätt med en sked på grytans kanter. Häll av och skölj bönorna och tillsätt dem. Hacka löken till järparna och blanda med färsen. Tillsätt pressad citron, timjan och salt och peppar. Rulla åtta järpar med vattensköljda händer och bryn dem lätt i lite olja ett par minuter runtom. Lägg i det i soppan utan att röra om och lägg på locket. Sjud soppan i ca 15 minuter. Kontrollera med ett snitt i en av järparna att de är genomkokta och inte rosa inuti.
TORSDAG: Majspannkaka med vintersallad
En billig och god rätt som sköter sig själv i ugnen. Passar hela familjen. Det är gott med något salt till så om du vill kan du lägga till lite rökt skinka.
(4 portioner)
1 ½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
6 dl lättmjölk
3 ägg
1 liten burk majs, utan tillsatt socker, ca 200 g
Vintersallad
¼ rödkålshuvud
1 stor morot
2 tsk flingsalt
1 msk oliv- eller kallpressad rapsolja
ev ½ urkärnad och finhackad chili (kan uteslutas)
3 strimlade torkade aprikoser
Sätt ugnen på 225°. Vispa ihop mjöl, salt och hälften av mjölken till en klumpfri smet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Häll av majskornen och tillsätt dem. Häll i en ugnsform, helst av teflon, (då behövs ingen smörjning) och grädda ca 30 minuter. Gör under tiden salladen: Strimla kålen fint och grovriv moroten. Blanda i salt och olja och krama med rena händer så kålen blir lite mjuk. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda om. Servera till pannkakan.
FREDAG: Lax med fänkålsrostade grönsaker och belugalinser
Lyxig och nyttig rätt. Testa belugalinser, de är matiga och håller sig spänstiga. Finns i hälsohyllan i vanlig matbutik. Jag hittade lite pumpafrön hemma som jag strödde på rotfrukterna vid servering. Har du en bit bacon hemma kan du steka den i mikron på ett hushållspapper och låta den koka med linserna. Det är så man får göra, rota i skafferiet och experimentera mera.
(4 portioner)
800 g färsk laxfilé
4 morötter
2 stora palsternackor
1 msk hela fänkålsfrön
2 tsk flingsalt
1 ekologisk citron, finrivet skal
2 vitlöksklyftor, skalade och skurna i bitar
2 msk olivolja
2 dl belugalinser
6 dl vatten
1 lagerblad
flingsalt och nymalen svartpeppar
lite mild naturell yoghurt med lite riven vitlök och en gnutta salt till servering
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rotfrukterna i långa klyftor. Mortla fänkålsfrön, salt, citronskal och vitlök till en pasta tillsammans med oljan. Smörj i rotfrukterna med pastan med rena händer och rosta i ugnen i ca 20 minuter. Koka under tiden belugalinserna i vattnet med lite salt och ett lagerblad. Stek laxen i lite olja med skinnsidan ner först, ca fyra till fem minuter på varje sida. Toppa gärna med lite flagad mandel. Servera med rotfrukterna, linserna och en klick yoghurt med vitlök.
Inköpslista Nyttiga veckan
Flingsalt, salt och svartpeppar (alltid ur kvarn)
Lagerblad, kryddpeppar, timjan, hela fänkålsfrön
Olivolja eller rapsolja, smör
Ekologisk grönsaksbuljong, ev oxbuljong
Vetemjöl, grahamsmjöl
Fullkornspasta
Potatis, morötter, 2 stora palsternackor
Gul lök, rödlök, vitlök, purjolök
1 röd paprika, 1 gul paprika
1 squash
rödkål
1 chili
1 citron
valnötter
torkade aprikoser
2 burkar cocktailtomater
1 burk sojabönor
1 liten burk osockrad majs
1 påse belugalinser
800 g högrev
800 g färsk laxfilé med skinn
400 g kycklingfärs
parmesanost el annan lagrad ost du har hemma
mild naturell yoghurt
lättmjölk
ägg
ev inlagda rödbetor
Flingsalt, salt och svartpeppar (alltid ur kvarn)
Lagerblad, kryddpeppar, timjan, hela fänkålsfrön
Olivolja eller rapsolja, smör
Ekologisk grönsaksbuljong, ev oxbuljong
Vetemjöl, grahamsmjöl
Fullkornspasta
Potatis, morötter, 2 stora palsternackor
Gul lök, rödlök, vitlök, purjolök
1 röd paprika, 1 gul paprika
1 squash
rödkål
1 chili
1 citron
valnötter
torkade aprikoser
2 burkar cocktailtomater
1 burk sojabönor
1 liten burk osockrad majs
1 påse belugalinser
800 g högrev
800 g färsk laxfilé med skinn
400 g kycklingfärs
parmesanost el annan lagrad ost du har hemma
mild naturell yoghurt
lättmjölk
ägg
ev inlagda rödbetor
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!