Nu har Justitieombudsmannen (JO) beslutat att inleda en utredning av polisen i Stockholm, med anledning av händelsen.
Det var i april i år som Märstabon fick avslag från Migrationsverket på sin ansökan om svenskt medborgarskap. Motiveringen till avslaget var att Märstabon inte uppfyllde kraven eftersom han förekom i polisens register över personer misstänkta för brott.
”Att jag förekom i registret kom som en chock för mig, eftersom jag före Migrationsverkets kommunikation i ärendet inte haft någon vetskap om det. Jag hade inte blivit delgiven någon misstanke om brott, eller kallats till något förhör hos polisen.” skriver Märstabon i sin anmälan.
Han kontaktade polisen för att få reda på varför han stod med i registret. Polisen bekräftade då att han förekom i misstankeregistret på grund av en händelse vid en trafikolycka för två år sedan.
”Jag kommer ihåg att polisen stannade mig och ställde frågor om en olycka jag bevittnat. Vid tillfället lade jag dock ingen större vikt vid utfrågningen, eftersom jag enbart bevittnat händelsen och inte aktivt varit del av olyckan. Jag fick direkt åka vidare från olycksplatsen, utan att jag gripits och/eller tagits med till polisstation för ytterligare förhör.” skriver mannen i sin JO-anmälan.
Inte förrän i augusti i år kallade polisen mannen till förhör angående trafikolyckan 2017.
”Förhöret fick dock ställas in, eftersom jag när jag anlände till stationen fick veta att förhörsledaren var på semester.” skriver mannen som försörjer sig och sin familj som taxiförare hos ett stort bolag.
Han hade planerat att skaffa en till taxibil, men på grund av att han förekommer i misstankeregistret får han inte göra det, vilket påverkar familjens försörjning negativt.
JO har nu beslutat att inleda en utredning av hur polisen i Stockholm har hanterat ärendet.
Frågorna som myndigheten ska svara på är bland andra: När ska en person registreras som misstänkt i en polisanmälan? Vilka är behöriga att göra en sådan registrering? Vad innebär en sådan registrering?
JO vill också att de berörda ska svara på om det enligt dem fanns grund för att anteckna i misstankeregistret att Märstabon var skäligen misstänkt för smitning och vållande till kroppsskada utan att han förhörts av polisen och fått möjlighet att lämna sin berättelse om händelsen, och utan att brottet vållande till kroppsskada gått till åtal?
Polisen har fått fram till 17 februari att svara på frågorna.