När temperaturen överstiger fem till sju plusgrader vaknar de från sin dvala under jorden och fästingarna ger sig ut för att leta mat. Den ovanligt milda vintern har medfört att fästingsäsongen startat tidigare än vanligt vilket i sin tur innebär en ökad risk att smittas av TBE, fästingburen hjärninflammation.
Sandra Yavuz har åkt från Sigtuna till fästingbussen som är på plats i Märsta för att vaccinera sig själv och sina tre barn.
– Vi är ute och leker hela tiden och även om vi inte är ute i skogen så är vi ute i trädgården och fästingarna tar sig närmare och närmare. Vi bor ju vid Mälaren där det är mycket fästingar. Man vet ju aldrig, säger hon.
Sonen Jakob är först på tur att sätta sig i stolen. Han drar upp tröjan så läkarstudenten Elina Richardsdotter Andersson kommer åt att sticka i muskeln högst upp på armen.
Enligt Charlotta Zacharias, läkare på VaccinDirekt, företaget som driver fästingbussen, rapporteras de allra flesta TBE-fallen från Stockholmsområdet. Där har 100 till 150 personer smittats per år under de tre senaste åren.
Trots att Region Stockholm bedömer att så många som 50 procent av stockholmarna är vaccinerade mot TBE är antalet fall fortsatt högt vilket indikerar att viruset blivit vanligare. Regionen rekommenderar därför TBE-vaccination till personer som vistas i skog och mark, särskilt vid kust och sjöar. För att få ett bra skydd bör man vaccinera sig redan under april. Samtidigt är det, enligt 1177, högst två av hundra fästingar som är bärare av viruset, även i riskområdena. Därför är det liten risk att smittas efter enstaka fästingbett.
Någon kö är det inte utanför fästingbussen när Sigtunabygden kommer på besök. Ett särskilt kösystem har inrättats om det skulle bli många med tanke på covid-19. En skylt visar kö för människor i riskgrupp och andra få köa en bit bort och om det skulle behövas lägger personalen ut röda ärtpåsar med två meters mellanrum för att markera avstånden.
– Vi har också ordnat en plats utomhus bakom bussen för den som inte vill gå in och sätta sig. Och vi registrerar varje person via Ipaden som vi vanligtvis använder när varje besökare själv skriver in sig så att det inte ska spridas smitta, säger Max Kyander, underläkare på fästingbussen.
Jakob Yavuz har fått sin spruta, ett plåster över sticket och han drar ner tröjärmen igen.
– Det gjorde inte ont. Det är bra, nu kan jag inte få fästingar, för det vill jag inte ha, säger han och hoppar ner från fåtöljen för att lämna plats till sin lillebror som står på tur.