Rolsta gård ligger i den norra delen av Märsta. Den består idag av en mangårdsbyggnad från 1910 – som idag är kontor samt ett torp, lador och ekonomibyggnader från 1800-talet.
På Odensalavägen där Rolsta gård ligger finns endast tio grannhus.
– Träden i allén är flera hundra år gamla och på Rolsta gård finns en vikingagrav som ännu inte är uppgrävd. Området är R-märkt. R betecknar fornlämning, säger grannen Birgitta Lindberg.
I början av 2000-talet planerade Sigtuna kommun att bygga bostadshus på samma tomt. Därför utförde Sigtuna museum en ytlig arkeologisk utredning 2003. Resultatet visade att det finns medeltida lämningar och troligtvis även lämningar från järnåldern. På grund av denna utredning stoppades byggplanerna då. Grannarna hade då också kunnat yttra sig i tid.
Men nu finns planer på att bygga två bostadshus.
Grannarna är upprörda på Sigtuna kommun, eftersom de upplever att de inte fått tillräckligt med information. Det var genom en annan markägare som de fick kännedom om byggplanerna. De ringde Sigtuna kommuns bygglovsenhet och först efter det fick de ett epostmeddelande.
– Varför har vi inte fått informationen tidigare? Dessutom saknas information om hur vi ska överklaga, och när vi senast ska göra det. Vi skrev ett överklagande i januari, men kommunens svar var att det är för sent att överklaga.
Grannarna är också oroliga för att de inte fått yttra sig om giftiga ämnen i marken vid Rolsta gård, något som tidningen har skrivit om för flera år sedan.
– Marken är förorenad av cancerframkallande ämnen som kadmium. Så fort man gräver kan ämnena komma upp. Ämnena finns i jorden och blir luftburna, säger Birgitta Lindberg.
Grannarnas överklagande har skickats till Länsstyrelsen i Stockholm. Överklagan avslogs. Grannarna har skickat ytterligare en överklagan som betonat Sigtuna kommuns felhantering av informationen.
Enligt Katarina Haglund, bygglovschef i kommunen, handlar det om ett "förhandsbesked", och inte ett bygglov. Det återstår en prövning till genom ett bygglov där eventuella villkor från förhandsbeskedet ska uppfyllas.
– Enligt kartunderlag finns det en fornlämning på platsen, så förhandsbeskedet har remitterats till Länsstyrelsen, vars svar var att tillstånd kräver att arkeologiska utgrävningar ska göras innan byggnation kan påbörjas. Utgrävningen ska bekostas av den som vill bygga på platsen.
Frågorna om cancerframkallande ämnen borde lyfts fram med planläggningen, enligt henne.
– Men de såg inga sådana restriktioner.
Att grannar inte fått yttra sig under handläggningstiden beror på att åtgärden bedömts som planenlig, enligt henne.
– Kommunen hävdar att Rolsta ligger i ett planlagt område och att de därför inte behöver höra grannarna. Vi bor på andra sidan av en mindre väg. Vi har rätt att få information och yttra oss innan positivt förhandsbesked gavs, säger Klas Stenmo.
Så här svarar fastighetsägaren Bjarne Barosen:
– Alléträden står inte på vår mark, och vi vill absolut ha dem kvar. Äppelträden ska bevaras i största mån. Det finns fornlämningar, men några vikingagravar är inte registrerade. Vi vill bygga två hus som passar in i miljön. Byggnationen ska anpassas efter fornlämningar som finns, och helt enligt reglerna, säger Bjarne Barosen.
Ärendet ligger nu hos Mark- och miljödomstolen.