Unik kyrkgavel får nya statyer

I förra veckan sattes två nya stora sandstensskulpturer upp på Norrsunda kyrka.

En av de stora skulpturerna lastas av. I bakgrunden syns Vallstanäskoret som är i rött tegel, till skillnad från resten av kyrkan.

En av de stora skulpturerna lastas av. I bakgrunden syns Vallstanäskoret som är i rött tegel, till skillnad från resten av kyrkan.

Foto: Läsarbild Stefan Hjorth

Märsta2019-12-05 11:00

Restaureringen av en del av Norrsunda kyrka har inneburit ett ovanligt arbete med omfattande krav på dokumentering. Det hela startade med att delar av den aktuella gaveln började falla ned till marken för snart tio år sedan.

– Ja, vi såg att hela gaveln var sned och att allt höll på att rasa, säger Stefan Hjorth, fastighetstekniker i Märsta pastorat.

Orsaken till rörelsen i fasaden visade sig bland annat vara att de dragstänger som monterades på 1600-talet, för att hålla ihop stenen i fasaden, hade rostat och gått av. 

Det är Vallstanäskoret, eller som det även kallas Sparrerska korets yttergavel som genomgått en omfattande renovering. 1633 byggdes detta kor som beställdes av Ebba Oxenstierna efter sin man Johan Sparre. Men till skillnad från kyrkans vita och grå fasad så är gravkoret byggt i rött tegel och unikt för en kyrka av Norrsundas stil.

– Det finns de som drar paralleller mellan Vallstanäskoret och kyrkor i större städer. Den övre delen av gaveln, det så kallade gavelröstet är rikt smyckat med fina stenarbeten, säger Stefan Hjorth.

Smyckningen är gjord i sandsten och är uppdelad med bland annat kolonner och nischer (inbuktningar). Mitt i finns en minnestavla som flankeras av två statyer som symboliserar tron och hoppet. 

Redan förra året var rasrisken undanröjd och Norrsunda kyrka återinvigdes.

– Det som skedde nu var att två rekonstruktioner av stenskulpturerna monterades upp på kyrkan. De är cirka två meter höga och sitter nu på gavelröstet. De ursprungliga statyerna gick inte att renovera, men ska flyttas in i kyrkan.

Tack vare kyrkoantikvarisk ersättning samt bidrag från Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur så har det varit möjligt att tillverka de nya statyerna.

– I 400–500 år framöver kommer nu besökare att åter kunna njuta av Tron och Hoppet blickandes utåt från Norrsunda kyrka, säger Stefan Hjorth.

Karta: Norrsunda kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!