Under senare tid har Kramfors kommunalråd skrivit insändare och uttalat sig kritiskt angående storstadskommunerna Solna, Sollentuna och Sigtuna.
– Jag vänder mig emot att de efter att de två åren med statliga bidrag gått ut, skickar de flyktingar de tagit emot enligt bosättningslagen hit till Kramfors, säger Jan Sahlén till tidningen.
57 flyktingar, varav 17 från Sigtuna kommun, har flyttats till Kramfors kommun.
Sigtunabygden har läst anonymiserade anteckningar som personal på Kramfors kommun gjort under samtal med flyktingar från Sigtuna. Bland annat står att någon blev tvingad att välja mellan att bli hemlös eller flytta till Kramfors.
Bosättningslagen, som kom till under flyktingkrisen, är den lag som nu tolkas på olika sätt av kommunerna. Utformningen av lagen lämnar utrymme för kommunerna att göra sina egna tolkningar.
Men Jan Sahlén menar att intentionen i lagen är att Sveriges kommuner ska dela på ansvaret även efter att de statliga bidragen tagit slut.
Enligt honom går dumpningen till så att flyktingarna får en enkel biljett till Kramfors av sin socialsekreterare, ibland får de även första hyran i Kramfors betald och telefonnumret till Kramfors socialtjänst.
– Beslut om bistånd måste ju föregås av en utredning. Men Sigtuna hör inte av sig till den mottagande kommunen för att underlätta övergången, utan de förflyttar bara ansvaret för integrationen genom att lura hit fattiga flyktingar.
Vad menar du med att ”lura”?
– Flyktingarna förespeglas att det finns service som bussförbindelser till vårdcentral och butiker, men sanningen är att socialtjänsten bara har hämtat information från hyresvärdarna.
I P4 Västernorrland 23 oktober bekräftas den bilden av en man som fick flytta till Kramfors.
”Sigtuna kommun agerade bakom ryggen på mig” säger mannen vars familj flyttade långt från vård och service, trots att ett av deras barn har andningssvårigheter.
– Det som är så oroväckande med det här är att vissa kommuner har satt i system att skicka iväg vissa människor, att de pekar ut en grupp och säger att "just ni passar inte in här", säger Jan Sahlén som befarar att solidariteten med svaga i Sverige och den svenska välfärdsmodellen håller på att raseras.
Vad tycker du ska göras mot det här?
– Regering och riksdag behöver titta på om intentionen i socialtjänstlagen följs. Om den inte följs kanske lagen måste skrivas om utefter den verklighet vi har idag, säger Jan Sahlén.